Invoering nieuw kunstgras in het voetbal dichtbij

Desso DLW Sports Systems, een van de grootste producenten van kunstgras ter wereld, beweert een revolutionaire stap te hebben gezet in de ontwikkeling van voetbalkunstgras. Het bedrijf uit Oss introduceerde vorige maand, na uitvoerig onderzoek in de eigen laboratoria, een nieuwe vezel die volgens verkoopleider Arnoud Fiolet nagenoeg identiek is aan de vorm en structuur van natuurgras. ,,Een bijna-grasvariant, met een nog niet eerder vertoond insnijdings- en ribbelpatroon.''

Het Instituut voor Sport Accommodaties (ISA), het onderzoekslaboratorium van de sportkoepel NOC*NSF, keurde het product en de vezel, verwerkt in de DD Soccergrass-mat, vorige week goed. Daarmee voldoet Desso aan de richtlijnen en kwaliteitseisen die zijn (op)gesteld door een speciale werkgroep van de wereldvoetbalbond FIFA in het Quality Concept. Fiolet verwacht ,,hopelijk binnen een maand'' meer duidelijkheid te krijgen van zowel de FIFA als de Europese tegenhanger, de UEFA.

De nieuwe vezel is volgens Jo Wijnendaele, chemisch technoloog en hoofd van het Desso-laboratorium, een sterke verbetering ten opzichte van de tot dusverre gebruikte kunstgrasgarens. Die stonden weliswaar garant voor een `slidingvriendelijke' ondergrond (zacht, geen brandwonden), maar bleken niet in staat om de vereiste, specifieke bespelingseigenschappen (stuitergedrag, balsnelheid) van natuurgras te imiteren. Desso beweert dat de nieuwe kunstgrasvezel, onder meer als gevolg van de `open grasstructuur', alle positieve kenmerken in zich verenigt.

Franklin Versteeg, hoofd onderzoek en ontwikkeling bij ISA, onderschrijft de beweringen van Desso, maar signaleert ,,geen spectaculaire verschillen'' ten opzichte van de twee andere goedgekeurde producten, van Grontmij en FieldTurf. ,,In bal- en spelersgedrag bijvoorbeeld benaderen de drie producten één voor één de eigenschappen van natuurgras.''

Feyenoord is de eerste voetbalclub in Nederland die de nieuwe vezel, volgens verkoopleider Fiolet behorend tot ,,de vierde generatie kunstgras'', gaat gebruiken. Op Varkenoord, het jeugdcomplex tegenover stadion De Kuip, wordt binnenkort een begin gemaakt met de aanleg van het rubberingestrooide veld dat de oude, versleten mat (type-hockeyveld, eerste generatie kunstgras) moet vervangen.

Desso legde het afgelopen jaar wereldwijd 58 Soccergrass-velden aan, onder meer bij gerenommeerde voetbalclubs als Tottenham Hotspur (Engeland), Dinamo Kiev (Oekraïne) en AS Monaco. Dit jaar verwacht het bedrijf 1,5 miljoen vierkante meter voetbalkunstgras aan de man te brengen.

Met het oog op een verdere verspreiding van het voetbal staat de FIFA al enige tijd toe dat landen waar het klimaat de groei van natuurgras in de weg staat, gebruik maken van kunstgras. De nationale ploeg van het West-Afrikaanse Liberia bijvoorbeeld speelt WK-kwalificatiewedstrijden op een Desso-kunstgrasveld in de hoofdstad Monrovia.