Imams tegen homo's

Imams in Nederland zijn eensgezind in hun scherpe afkeuring van homoseksualiteit. Ze vinden homoseksualiteit een afwijking die behandeld zou moeten worden, omdat verspreiding een gevaar oplevert voor de samenleving.

Dit blijkt uit vraaggesprekken van deze krant met de imams van de vier grootste moskeeën van de vier belangrijkste islamitische stromingen in Nederland. Soortgelijke uitspraken van de Rotterdamse imam K. el-Moumni vorige week leidden tot commotie en een strafrechtelijk onderzoek.

Imam Faruk Özer van de Aya Sofia moskee, verbonden aan de Turkse Milli Gürüs, zegt: ,,Als er geen families meer zijn, dan zijn er geen kinderen meer. Dan gaat alles kapot''. Imam Mohamed Shafiqur Rehmaan van de Taibah moskee, de grootste moskee van de World Islamic Mission, acht homoseksualiteit ,,niet te tolereren en schandelijk''. Homoseksualiteit is volgens hem ook ,,gevaarlijk'', omdat het zich kan verspreiden, hetgeen tot ,,uitsterven'' zou kunnen leiden. Imam Faruk Gorgülü van de Sultan Ahmet moskee, aangesloten bij de Turkse Diyanet, stelt dat homoseksuelen ,,ziek zijn en zich moeten laten behandelen''. Özer vindt dat ook. De imams benadrukken dat zij zich verantwoordelijk voelen voor moslims. Ze vinden niet dat hun opvattingen agressie legitimeren.

IMAMS: pagina 3

    • Yasha Lange