`Ik hoop dat iedereen van Oranje positief is'

Frank de Boer heeft gisteren gelaten gereageerd op het nieuws dat medio maart in zijn urine sporen van het verboden middel nandrolon zijn gevonden. ,,Ik dacht eerst aan een grap. Alsof mijn jongste kind een prikje krijgt van de dokter en begint te krijsen, dat zij nandrolon krijgt toegediend'', zei de speler van FC Barcelona na de ochtendtraining op een persconferentie in stadion Nou Camp.

De aanvoerder en recordinternational van het Nederlands elftal dacht dat hij in de maling werd genomen, toen de clubarts van Barcelona hem zaterdag vertelde dat na de UEFA-Cupwedstrijd op 15 maart tegen Celta de Vigo nandrolon was gevonden. ,,De afgelopen weken hadden we het nog over doping, na de dopingaffaire rond Edgar Davids. Ik stond er nooit stil bij tot nu toe.''

De Boer heeft ,,weinig hoop'' dat de contra-expertise van het onderzoek over twee weken anders uitwijst dan de eerste controle. ,,Dat spul zit nu eenmaal in mijn urine, het zal er echt niet vanzelf uit gaan. Ik hoop maar dat de hele selectie van het Nederlands elftal positief is. Zoals men kan zien dat nandrolon niet door mijn toedoen in mijn urine komt. Dan staat mijn onschuld nog meer vast.''

De Boer voelt zich geen dader. ,,Ik heb niets gebruikt waarvan ik weet dat het niet mag. Ik ben nu alles aan het checken, wat ik heb gegeten en vooral wat er in de voedingssupplementen zat. Daar moet het in hebben gezeten.''

De Boer is verbaasd. ,,Ik kan alleen maar zeggen dat ik een zuiver geweten heb. Ik neem nooit iets aan van een dokter. Ik gebruik gewoon vitamine C en multivitaminen, zoals zoveel gewone mensen en voetballers. Ik ben bij Barcelona ook vaker gecontroleerd, nooit is er iets gevonden.''

De Boer neemt vooralsnog geen advocaat in de arm, hoewel zijn zaakwaarnemer Rob Cohen (de schoonvader van zijn tweelingbroer Ronald) hierop gisteren in deze krant zinspeelde. ,,Als Frank voor langere tijd wordt gestraft, vormt dat zeker het uitgangspunt van een juridisch gevecht'', aldus Cohen. Als in de urine van Frank de Boer ook bij de contra-expertise sporen van nandrolon blijken te zitten, wacht hem een langdurige schorsing.

Volgens De Boer kan in zijn directe omgeving niemand zich voorstellen dat hij wat heeft gepakt. ,,Frank de Boer en doping, dat kan niet. Dat hoor ik ook van iedereen bij de club en de KNVB. Ik ben er relaxed onder, maar ik besef dat er opschudding en onrust is. Ik heb mede daarom bondscoach Van Gaal gebeld en het hem verteld. Hij maakt zich misschien wel zorgen.''