Hoop voor Poolse hoeren

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg sluit niet uit dat Oost-Europese prosituees in Nederland als zelfstandig ondernemer mogen werken. Dat blijkt uit de conclusie die de advocaat-generaal van het hof gisteren heeft uitgebracht.

Het standpunt van de advocaat-generaal is van belang voor het Nederlandse prostitutiebeleid. Nederland probeert de komst van prostituees uit Oost-Europa tegen te houden door hun een verblijfvergunning te weigeren, omdat ze niet als zelfstandig ondernemer werkzaam zouden zijn.

De advocaat-generaal bestrijdt dit. Volgens hem dient prostitutie als een economische activiteit beschouwd te worden. Hij laat zich er niet over uit of een prostituee als zelfstandige werkzaam is. Dat is een vraag waarover de Nederlandse rechter moet oordelen.

Als het Luxemburgse hof het advies van de advocaat-generaal overneemt en als de Oost-Europese prostituees kunnen bewijzen dat ze zelfstandig ondernemer zijn, moet Nederland een verblijfsvergunning afgeven.

De zaak is aanhangig gemaakt door prostituees uit Polen en Tsjechië in Amsterdam.