`Het schikt nu even niet', zei Kroes

Burgemeester Opstelten probeert vergeefs contact te krijgen met Peper over terugbetaling van diens declaraties. ,,Mevrouw Kroes zei dat het de heer Peper vandaag niet schikt.''

Vanochtend, de kranten op schoot, berichten in andere media in het hoofd, liet burgemeester I. Opstelten van Rotterdam bellen naar huize Peper in Wassenaar.

Kwam dat even mooi uit. In diverse interviews spreekt Bram Peper zijn verwondering uit dat hij nooit `direct' is benaderd door Opstelten om in gesprek te komen na de declaratie-affaire. ,,Ik begrijp niets van hem'', aldus Peper over Opstelten, vandaag in de Volkskrant.

Opstelten: ,,Na drie maanden van vele pogingen om de heer Peper te spreken, dacht ik: nu zijn we eindelijk zover! De gemeenteraad heeft mij opgedragen de heer Peper te spreken over terugbetaling van privé-uitgaven die de gemeente heeft vergoed. Dus heb ik laten bellen. Ik begrijp dat mevrouw Kroes zei dat het de heer Peper vandaag niet schikt. Maar ik mág het blijven proberen. Dat is opnieuw een vooruitgang. Ik zal dat ook zeker doen. De heer Peper en ikzelf hebben belangrijke zaken te bespreken.''

De raad van Rotterdam nam vorig jaar, na publicatie van het rapport waaraan KPMG bijdroeg, een motie aan waarin Peper is gevraagd onterecht gedeclareerd geld te restitueren. Omdat het openbaar ministerie tot december vorig jaar een strafrechtelijk onderzoek deed, liet Opstelten in die tijd na Peper te spreken te krijgen. Nadat het OM seponeerde en Peper 7.500 gulden restitueerde, stelde de gemeente vast dat voor 64.000 gulden rekeningen resteren van privékosten die Peper door de stad liet betalen. Die wil Rotterdam terug.

,,Essentie is dat wij dit bedrag zelf hebben betaald. Het gaat om posten waarvan absoluut vaststaat dat ze privé-uitgaven behelzen, maar er is één handicap: wij willen graag van de heer Peper weten hoe hij dit ziet. Daarom hebben we eindeloos geprobeerd met hem te kunnen praten. Dat is door onze advocaat gedaan in overleg met de advocaat van de heer Peper. Ook is het via-via geprobeerd. Allerlei creatieve voorstellen zijn gedaan. Dat we á deux zouden spreken, in aanwezigheid van onze advocaten, onder leiding van een onafhankelijke derde. We hebben geprobeerd een klimaat te creëren. Maar er wás geen klimaat. Daarom heb ik nooit direct gebeld. Steeds zei de advocaat van de heer Peper: nee, eerst wachten we op de tuchtraad voor registeraccountants.''

Gisteren liet Rotterdam weten content te zijn met het oordeel van de tuchtraad omdat het rapport van KPMG inhoudelijk overeind is gebleven. ,,De heer Peper heeft zich consistent opgesteld tegenover de gemeente. De raadscommissie heeft in haar onderzoek vorig jaar het uiterste gedaan om goed werk te leveren. Maar de heer Peper gaf mondjesmaat medewerking. Hij zette zich af. Bescheidenheid had hem beter gepast. In het openbaar bestuur moet je geen dédain tonen voor een raad, het hoogste orgaan van de gemeente.''

De tuchtraad heeft in zijn uitspraak ook kritiek op de chaotische financiële administratie in Rotterdam. Opstelten: ,,Dat draait om de `vertrouwensregel'. Als je, zoals onder Peper het geval was, vrijelijk van de gemeentelijk credit card gebruik kunt maken zonder verantwoording af te leggen, creëer je een onheldere situatie. Dat was al afgeschaft toen ik kwam. Ik was er wel opperst verbaasd over dat zoiets kon bestaan.''

Opstelten denkt nog altijd een sterke kaart te hebben bij de terugvordering. ,,De heer Peper heeft nu zó duidelijk laten weten dat hij tot een gesprek bereid is, dat het er ook zal komen. Ik blijf benieuwd naar zijn reactie. Ik ben bij wijze van spreken bereid morgen de agenda leeg te ruimen'', aldus de burgemeester.

    • Tom-Jan Meeus