Geen operaties in Noord-Nederland

In acht ziekenhuizen in de drie noordelijke provincies kan vandaag door een staking van het personeel niet worden geopereerd. Ook in Deventer, Hengelo, Nijmegen en Vlissingen voeren de vakbonden acties voor een betere CAO. De patiëntenvereniging NCPF vindt het onjuist dat patiënten de dupe worden.

Door de acties zijn vandaag zeker vierhonderd operaties uitgesteld. In de noordelijke ziekenhuizen worden alleen spoedeisende operaties uitgevoerd. De poliklinieken functioneren wel normaal.

Volgens A. Direcks van het Nederlands consumenten- en patiëntenplatform ,,duperen de bonden met hun actie direct patiënten''. Direcks: ,,De pijn wordt gelukkig gedeeld, omdat het om een estafettestaking gaat.'' De organisatie volgt samen met de Consumentenbond de acties nauwlettend. Gaan de bonden over de schreef dan aarzelt de NCPF niet om naar de rechter te stappen.

Enkele ziekenhuizen willen het personeel dat actie voert gaan registreren. Ze overwegen deze personeelsleden op het salaris te korten en eventueel de schade op hen te verhalen. Volgens directeur J. Kiemel van het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam, waar komende week acties zijn voorzien, kan het ziekenhuis door de acties 400 tot 450 patiënten mislopen en enkele tienduizenden guldens aan inkomsten missen.

Twee van de vakbonden, AbvaKabo en CFO, willen op 21 mei in Amsterdam gaan demonstreren voor betere arbeidsomstandigheden voor de leerling-verpleegkundigen. De demonstratie zou doorgaan ondanks de overeenstemming die de bonden dit weekeinde met de ziekenhuizen hadden bereikt over de verhoging van het salaris en de stagevergoeding voor leerling-verpleegkundigen. Daarvoor is ƒ90 miljoen uitgetrokken.