GEBAKKEN RIJST MET GARNALEN

Onlangs heb ik Chinese gedroogde lelieknopjes ontdekt. Het zijn de ongeopende bloemknopjes van de oranje en gele daglelie en ze zijn door hun verfijnde, licht rinse smaak heerlijk met onder andere garnalen en varkensvlees. Zoek licht gekleurde, buigzame knopjes; donkerbruine, brosse exemplaren zijn oud. Week de knopjes 20 tot 30 minuten in warm water en verwijder de taaie puntjes voor u de knoppen in het gerecht verwerkt. Ze zijn verkrijgbaar bij goed gesorteerde toko's. Ik vond ze bij Toko Mee Sin in Hilversum.

Verhit een wok of grote, zware koekenpan op een middelhoog vuur. Doe er zodra de wok flink heet is de olie, het zout en de knoflook in en roerbak circa 30 seconden tot de knoflook goudgeel is. Schep er de chilipepers door en roerbak weer circa 30 seconden.

Voeg de rijst toe en roerbak, waarbij u eventuele klonten rijst verkruimelt, een paar minuten tot de rijst warm is. Voeg de sojasaus, vissaus en suiker toe en roerbak nog een paar minuten. Schep er tenslotte de garnalen, desgewenst de lelieknopjes en stukjes lente-ui door en roerbak een paar minuten tot de lente-uitjes beginnen te slinken. Strooi er de verse basilicum en koriander over en dien op.

    • Kim Maclean