Fischer weg bij IMF

De onderdirecteur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Stanley Fischer, stapt later dit jaar op. ,,Het is tijd voor me andere uitdagingen aan te gaan'', liet hij gisteren weten in een verklaring. Fischer vertrekt pas als er een opvolger is gevonden, om te zorgen voor ,,een soepele overgang''. De 57-jarige Amerikaan is de tweede man bij het IMF sinds september 1994. Zijn tweede termijn van vijf jaar liep nog tot in 2004. Vorig jaar was hij enkele maanden waarnemend directeur en zag het er even naar uit dat hij de leiding zou kunnen krijgen, ook al is de hoogste post bij het fonds traditioneel bestemd voor een Europeaan.

Er was toen een langdurige impasse rond de opvolging van de Fransman Michel Camdessus. Maar uiteindelijk werden de lidstaten het eens over de benoeming van de Duitser Horst Köhler. Of problemen met Köhler een rol hebben gespeeld bij het besluit van Fischer is niet duidelijk. Ook chef-econoom Michael Mussa vertrekt binnenkort bij de bank.