Fiscale zaak uit aanklacht

De Amsterdamse rechtbank heeft de zaak rond het voormalige effectenkantoor Leemhuis en Van Loon vanochtend enigszins ingeperkt. Bij een van de vier ex-directeuren werd, na een verzoek van de verdediging, een privé-belastingkwestie van de dagvaarding geschrapt.

De raadslieden hadden ook verzocht om ook het lidmaatschap van de criminele organisatie te laten vallen. Dat verzoek werd niet gehonoreerd.

Vanochtend las raadsman V. Koppe een verklaring voor van zijn cliënt, ex-directeur Ad van der R.. Daarin legt deze uit waarom hij niet ter zitting is verschenen. Van der R. wil niet meer in één ruimte verkeren met zijn oud collega H. Vermeulen, die ook terecht staat. Volgens Van der R. is Vermeulen, samen met prof. A. Heertje, er de oorzaak van dat hij nu terecht staat. Heertje was adviseur en cliënt van Leemhuis en Van Loon. Van der R. stelde dat Heertje's financiële situatie ,,zeer penibel' was. Daarom leende Vermeulen hem geld om schulden rond de vijf miljoen gulden te saneren. Ook zouden verliesgevende beleggingen van Heertje voor rekening van Leemhuis en Van Loon moeten komen.

Omdat Van der R. Vermeulen op zijn handel en wandel aansprak, zou er rancune zijn onstaan. Vermeulen en Heertje zouden Van der R. vervolgens uit het bedrijf hebben willen stoten. Daarop zou Heertje Van der R. bij de fiscus hebben zwartgemaakt.

Vermeulen wilde niet reageren op de aantijgingen: ,,Daar sta ik boven''. Heertje zegt desgevraagd dat Van der R's uitlatingen ,,enorme kletskoek'' zijn: ,,Mijn adviseursschap had niets te maken met een schuldsituatie. Ik had inderdaad twijfels over Van der R., maar heb zijn naam nooit bij welke instantie dan ook genoemd.''