Filmfestival Venetië krijgt twee competities

Het 58ste Filmfestival Venetië, het derde onder directie van Alberto Barbera, heeft aan de vooravond van de opening van het 54ste Filmfestival Cannes bekendgemaakt met ingang van dit jaar twee filmcompetities te willen programmeren. Het hoofdprogramma van het van 29 augustus tot 8 september te houden festival zal traditiegetrouw bestaan uit een selectie van internationale speelfilmpremières en een aantal films die buiten competitie worden vertoond. Het nieuwe competitieprogramma Cinema del presente zal films programmeren die de representatief zijn voor de huidige ontwikkelingen en trends op filmgebied en originele debuutfilms. Experimentele films komen terecht in de workshop-sectie Nuovi territori.

Ten gevolge van deze veranderingen zullen er in het vervolg drie Leeuwen worden uitgereikt door drie verschillende jury's , de belangrijkste filmprijzen van het Filmfestival Venetië. De Gouden Leeuw zal door een internationale vakjury worden toegekend aan de beste film uit het hoofdprogramma, de Leeuw van het Jaar aan de winaar van de Cinema del presente-competitie en de Leeuw van de Toekomst zal gaan naar de winnaar van de voormalige Luigi De Laurentiis-prijs, voor de beste debuutfilm. De jury van het Cinema del presente-programma wordt samengesteld uit internationale filmjournalisten. Het Filmfestival Venetië hoopt met deze wijzigingen een antwoord te geven op de kritiek dat het festival de laatste jaren verworden was tot een platform voor de grote Amerikaanse productiemaatschappijen om hun herfstfilms voor de Europese markt te lanceren.