Familiebank Peru

Honderden werknemers van de Peruaanse centrale bank zijn familie van elkaar. Dat is de conclusie van een werkgroep van het Congres van Peru die bezig is met het opstellen van een herstructureringswet voor de bank.

Volgens de werkgroep zijn er onder de werknemers van de Banco Central de Reservas del Perú (BCR) 77 broers, 52 echtparen, 54 zwagers en schoonzusters, 92 ooms of tantes en hun neven en nichten, en zeven vaders en zoons. Volgens het Congres hebben 660 werknemers, oftewel 49 procent van het totale personeelsbestand, een familielid dat ook bij de bank werkt.

De BCR erkent dat er ,,ongeveer 210 werknemers'' zijn met familieleden bij de bank op een totaal van 1.059 employees, maar stelt dat er geen gevallen van nepotisme bij zijn. ,,Een misinterpretatie'', noemt een woordvoerder van de bank de optelsom van het Congres. In 1997 werd nepotisme bij overheidsinstellingen wettelijk verboden, maar het aannemen van familieleden was daarvóór al taboe, aldus de bank.

Intussen hebben Peruaanse overheidsinstellingen zich decennialang schuldig gemaakt aan nepotisme. Recentelijk nog erkende de thesaurier-generaal, Carmen Higaonna, dat ze haar broer heeft aangenomen in een goedbetaalde overheidsbaan.