EU heft deel van exportverbod voor vlees op

De veterinaire experts van de Europese Unie hebben gisteren besloten de uitvoer van vleesproducten weer vrij te geven voor het oosten en noorden van het land.

De regeling gaat vrijdag in, zei minister Brinkhorst (Landbouw) gisteren in de Tweede Kamer. Export van vlees uit het zuiden en westen was al langer weer toegestaan. Uitvoer van levend vee blijft uit hele land verboden, tot de veterinaire experts in Brussel dinsdag een besluit nemen over een voorstel het verbod op te heffen. De gebieden rond de MKZ-haarden in Oene, Kootwijkerbroek en Ee blijven helemaal op slot totdat alle bedrijven geruimd zijn en alle uitslagen van de laatste bloedtesten binnen. Midden volgende week wordt een deel van het toezichtsgebied in Flevoland en Overijssel waarschijnlijk vrijgegeven, kondigde Brinkhorst aan.

De kudde 140 zeldzame Schoonebeeker schapen in Tongeren wordt morgen afgemaakt, deelde Brinkhorst verder mee. Volgens Brinkhorst weegt ,,het algemeen belang van het vrijmaken van de regio rond Oene van het risico op mond- en klauwzeer zwaarder dan het leven van deze schapen.''

Hij bestrijdt dat het afmaken van de schapen het Nederlands culturele erfgoed bedreigt, zoals verschillende natuurorganisaties hadden betoogd. ,,Het zijn geen zeer zeldzame schapen'', aldus de minister. Hij verweet de stichting Natuurmonumenten, die dat naar voren had gebracht, van het scheppen van een sfeer van ,,valse emotie''. ,,Slechts zestig schapen van de kudde van 140 staan ingeschreven als stamboekvee. Het ras wordt niet met uitsterven bedreigd,'' aldus Brinkhorst. Natuurmonumenten wijst er op dat de kudde essentieel is voor de voortplanting van het ras.

De Schoonebeeker schapen, waarvan er wereldwijd nog 1300 zijn, komen voor op lijst zeldzame dieren van de VN-fauna-organisatie FAO. De 140 exemplaren in Tongeren grazen binnen de ruimingszone van twee kilometer rond een met mkz besmette veehouderij. De schapen zijn ingeënt, waardoor ze volgens de Europese regels moeten worden geruimd.