De Boer nam middelen uit Nederland

Frank de Boer en Edgar Davids hebben beiden op eigen initiatief voedingssupplementen gebruikt van een Nederlandse bedrijf. Dit heeft De Boer gisteren tijdens een persconferentie in Barcelona gezegd.

Frank de Boer vernam afgelopen zaterdag van clubarts Borrel dat hij positief was getest. Er waren sporen van het spierversterkende middel nandrolon gevonden. Bij een dopingcontrole op 15 maart na het UEFA-Cupduel van zijn club Barcelona tegen Celta de Vigo bleek dat De Boer 8.6 nanogram per milliliter in zijn urine had. Twee nanogram is de maximaal toegestane hoeveelheid. Twee weken daarvoor onderging Davids, die bij Juventus speelt, een dopingcontrole die later positief bleek te zijn.

Frank de Boer zei zich gisteren van geen kwaad bewust te zijn. De aanvoerder van het Nederlands elftal bevestigde wel dat hij voedingssupplementen gebruikt: ,,Ik gebruik slechts multi-vitaminen en vitamine C, zoals gewone mensen en voetballers. Ja, ik weet dat supplementen uit Amerika geen bijsluiter hebben waarop nandrolon is vermeld. Maar ik neem ze van een Nederlands bedrijf, dat doet Davids ook.''

Josep Borrell, hoofd van de medische staf van Barcelona, zei vandaag in de Spaanse krant El País dat de club een vitaminepreparaat onderzoekt dat De Boer op ,,eigen initiatief uit Nederland liet komen''. Dit product zou ook door andere spelers van Oranje – zoals Davids – gebruikt zijn. Borrell zegt in El País dat het preparaat niet bij het Nederlands elftal is vertstrekt, maar dat het vitaminepreparaat is gekocht bij `een winkel van energie-producten'. Het preparaat, een mix van vitaminen en mineralen, zou volgens Borrell geen verboden stoffen bevatten. ,,Maar soms kunnen bepaalde reacties sommige stoffen genereren.''

Borrell gelooft in de onschuld van De Boer. ,,Het is een grote verrassing. Frank heeft ons volledig vertrouwen. Hij is een eerlijke professional. Ieder verband tussen De Boer en Davids is toeval.''

De zaakwaarnemer van De Boer, Rob Cohen, heeft een team van specialisten samengesteld, dat gaat onderzoeken welke wegen kunnen worden bewandeld. Dit team bestaat uit juristen, onder andere gespecialiseerd in doping en Europees arbeidsrecht. Cohen heeft alle middelen opgevraagd die Frank de Boer gebruikt. ,,Zelfs een zalfje dat hij ook op de huid van zijn baby smeert, is erbij. De kans bestaat dat die stof ook in het lichaam komt en blijft.''

Barcelona en Frank de Boer zelf hebben bij de Europese voetbalfederatie UEFA een contra-expertise aangevraagd. Het resultaat daarvan zal nog één tot twee weken op zich laten wachten. Als de test opnieuw positief uitvalt, hangt De Boer een schorsing van zes maanden tot twee jaar boven het hoofd. In de WK-kwalificatie wacht het Nederlands elftal in juni en september cruciale uitwedstrijden bij Estland en Ierland.

Na de wedstrijd Nederland-Turkije van 28 februari zijn naast Davids en De Boer de internationals Kluivert, Overmars (beiden Barcelona), Van der Sar (Juventus) en Stam (Manchester United) op dope getest. Bij geen van de spelers was het resultaat positief. Juventus heeft intussen het preparaat dat Davids bij het Nederlands elftal heeft gekregen, onderzocht. Het resultaat daarvan was negatief.

De KNVB laat een onafhankelijk onderzoek doen naar de dopingaffaires. De voetbalbond zegt niet te twijfelen aan de integriteit van de medische staf van het Nederlands elftal, maar wil uitzoeken welke voedingssupplementen de internationals rondom interlands tot zich hebben genomen.

De voetbalbond heeft de sportkoepel NOC*NSF en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de hoogte gesteld. NOC*NSF is gevraagd om raad over de manier waarop het onderzoek moet worden gedaan en wie het zou moeten uitvoeren. De KNVB werkt nog de formulering van de opdracht uit, waarna de bond een instantie uitkiest om het onderzoek aan uit te besteden.

PSV stopt voorlopig met de preparaten. De club wil de supplementen eerst grondig laten onderzoeken. Clubarts Van den Hoogenband verklaarde voor de NOS-televisie dat op zijn verzoek de KNVB onmiddellijk stopt met het gebruik van Planta Fit, een supplement dat sinds ruim een jaar op voorspraak van bondsarts Plemper en met toestemming van de clubs is geïntroduceerd. Het vermoeden bestaat dat nandrolon in het lichaam is gekomen van Davids en De Boer door `vervuilde' voedingssupplementen.

Het Nederlands centrum voor dopingvraagstukken (NeCeDo) pleit voor onderzoek naar de mogelijkheden voor een keurmerk voor voedingssupplementen. Het centrum adviseert topsporters terughoudend te zijn met het gebruik van voedingssupplementen. Door gebruik van bepaalde – vervuilde – supplementen kunnen sporters het verboden middel nandrolon binnenkrijgen.

Volgens het NeCeDo kan dit doordat een aantal supplementen is verrijkt met pro-hormonen, die in sommige landen vrij verkrijgbaar zijn. Ze staan niet altijd op een etiket vermeld. Pro-hormonen vallen net als anabole steroïden in de categorie anabole middelen op de dopinglijst van het IOC.