Congres boos na verlies van zetels bij VN

In het Amerikaanse Congres is gisteren verontwaardigd gereageerd op het wegstemmen van de Verenigde Staten uit twee VN-organen, de drugsbestrijdingsraad en de mensenrechtencommissie.

De voorzitters van de commissie voor Internationale Betrekkingen in het Huis van Afgevaardigden stelden gisteren voor om een achterstallige betaling van 244 miljoen dollar aan de VN in te houden tot de VS hun zetel in de mensenrechtencommissie weer terugkrijgen. Tom Lantos, die de commissie namens de Democraten leidt, noemde de verwijdering van de Amerikanen ,,schandalig''.

Hij zei niettemin dat de VS ,,de schade niet erger moeten maken door het leeuwendeel van onze achterstallige betalingen aan de VN in te houden''. Een betaling van 582 miljoen dollar, die al goedgekeurd is door de Senaat, zou wel gewoon door moeten gaan. Eerder dit jaar beloofden de VS ruim een miljard dollar aan achterstallige contributies over te maken.

In een vraaggesprek met The New York Times zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, dat het wegstemmen de regering-Bush had verrast. De verwijdering van de Amerikanen door de 54 leden van de Economische en Sociale Raad heeft volgens Powell ten dele te maken met ,,de agressie waarmee we onze mensenrechtenagenda hebben doorgeduwd''. Powell deed daarmee geen bekentenis van schuld: ,,We zullen die agressie dit jaar blijven tonen.''

De woordvoerder van president Bush zei gisteren dat een aantal landen wasteruggekomen op hun belofte vóór de VS te stemmen. ,,Het is moeilijk je in zetten voor de mensenrechten als je Soedan en Libië in een commissie hebt gezet die voor de mensenrechten ijvert'', zei hij.

,,Veel van de stemmen zijn afkomstig van landen die niet vriendelijk tegen ons zijn, veel heeft te maken met het feit dat de Europeanen nu stemmen als een groep op zich'', zei Henry Kissinger in een reactie. Hij gaf het niet hebben van een permanente vertegenwoordiger van de VS bij de VN als verklaring voor het besluit.

Het unilaterale beleid van de VS heeft de Europeanen tegen ons in het harnas gejaagd, zei ook senaatslid Joseph Biden, die overigens meende dat het niet overmaken van achterstallige betalingen aan de VN een ,,reusachtige vergissing'' zou zijn.