Concurrent Timmer

Voormalig Philipsbestuurslid Ype Geert Bouwkamp is op 2 mei jongstleden in Amsterdam overleden. Bouwkamp gaf eind jaren tachtig leiding aan Philips' lichtdivisie en was in 1990 de tegenkandidaat van Jan Timmer voor het presidentschap.

Volgens Marcel Metze, auteur van het Philipsboek Kortsluiting, kwam Bouwkamp destijds op grond van zijn senioriteit als eerste in aanmerking voor de toppositie bij Philips. Hoewel een belangrijk deel van de commissarissen de benoeming van Bouwkamp steunde, drukten president-commissaris Wisse Dekker en toenmalig president Cor van der Klugt hun voorkeur voor Timmer door. ,,Ze vonden Timmer doortastender'', aldus Metze. ,,Hij had meer prestaties geleverd met saneringen bij Consumentenelektronica en Polygram.''

Bouwkamp werd 12 juli 1934 geboren in Veendam. Voordat hij in 1961 in dienst trad bij Philips, werkte hij enige jaren voor Organon in het Midden-Oosten. Na een carrière in Thailand, Ethiopië, Spanje en Peru werd Bouwkamp in 1975 benoemd tot directeur van Philips Duphar. Tussen 1978 en 1982 was hij voorzitter van de directie in Brazilië, het land waar tot voor kort veel Philipsbestuurders een deel van hun carrière doorbrachten. Na enkele jaren in Portugal werd Bouwkamp in 1985 benoemd tot algemeen directeur van de lichtdivisie.

In plaats van president werd Bouwkamp per 1 juli 1990 vice-voorzitter van de raad van bestuur. Op 1 maart 1993 ging hij met pensioen. Hij werd 66 jaar.