Clinton heeft geen boodschap voor leider China

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton heeft gisteren in de marge van een economisch forum in Hongkong de Chinese president Jiang Zemin ontmoet. Clinton had volgens zijn woordvoerder geen specifieke boodschap bij zich van de huidige regering in Washington, die in een krachtmeting is verwikkeld met het Chinese regime over Amerikaanse spionagevluchten, over Amerikaanse wapenleveranties aan Taiwan en over de aanhouding van een reeks Amerikaanse burgers en ingezetenen door de Chinese politie. Washington kondigde gisteren een nieuwe inspanning aan om het spionagevliegtuig terug te krijgen dat sinds een botsing met een Chinees gevechtsvliegtuig op 1 april op het Chinese eiland Hainan aan de grond staat. Peking weigert het toestel te laten gaan, omdat dat ,,de waardigheid en gevoelens van het Chinese volk verder zou kwetsen''.