BVD moet informatie vernietigen

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) moet binnen een week alle informatie vernietigen die de dienst via het openbaar ministerie heeft gekregen over topcrimineel Mink K.

Dit heeft de president van de Haagse rechtbank R. Paris vanochtend bepaald in een kort geding dat Mink K. had aangespannen tegen de Staat. Hij eiste dat er door de overheid niet langer informatie gelekt zou worden over geheime onderhandelingen die hij als criminele informant had gevoerd met de Amsterdamse officier van justitie F. Teeven.

Volgens de rechtbank heeft het openbaar ministerie ,,tekort gedaan'' aan de belangen van Mink K. door in strijd met schriftelijk gemaakte afspraken inlichtingen die de topcrimineel in een tiental gesprekken in 1998 en 1999 voerde met Teeven aan de BVD te geven. In een overeenkomst die het OM met Mink sloot, staat dat ,,derden, waaronder begrepen politiefunctionarissen, Fiod, etc.'' niets te horen krijgen over de informatie die de topcrimineel verstrekt. In 1999 gaf de hoogste baas van het OM, J. de Wijkerslooth, persoonlijk een dienstopdracht aan het Amsterdamse OM - dat de overeenkomst wilde naleven - om de verslagen van de geheime gesprekken toch aan de BVD te geven.

De Wijkerslooth meent dat de Wet op de inlichtingendiensten hem verplicht de overeenkomst te schenden. Bovendien stond het woordje BVD niet in de opsomming van het begrip `derden'. Volgens de Haagse rechtbank was er wettelijk geen enkele verplichting de BVD in te schakelen. Vorige maand bepaalde het Amsterdamse gerechtshof al in de strafzaak tegen de van grootschalig wapenbezit verdachte Mink K. dat justitie de vervolging van hem moet staken omdat het OM de BVD had ingelicht.

Deze uitspraak in kort geding is opnieuw een gevoelige tik voor procureur-generaal De Wijkerslooth. Hij was volgens zijn woordvoerster vanochtend nog niet in staat een reactie te formuleren. Justitie verwacht nog steeds dat de Hoge Raad het oordeel van het Amsterdamse hof in cassatie zal vernietigen. De overwegingen van het hof stonden namelijk in een niet openbaar gemaakt arrest en dat is in strijd met de Grondwet, aldus het OM. De uitspraak van het hof werd toch bekend omdat het geheime arrest uitlekte via deze krant. Mink's advocate A. van der Plas zegt te hopen dat door de uitspraak in kort geding ,,het lekken nu stopt''. De BVD kon vandaag nog niet reageren omdat de uitspraak nadere studie vergt.