Buurt op stelten

Het is zo'n typisch Engels buurtje rond een plantsoentje aan een doodlopende straat waar op het eerste gezicht die typisch Engelse rust en lijdzaamheid heersen. Maar eenmaal uit hun evenwicht gebracht blijken de bewoners van St George's Close egoïstische monsters.

In de nieuwe satirische serie The Residents vallen de maskers van de buurtbeschaving. Schrijver Tony Basgallop (bekend van Eastenders) noemt het een `anti-soap' waarin hij de clichés van het genre een tikkeltje aanscherpt om te tonen hoe kwetsbaar het gemeenschapsgevoel is. ,,The Residents laat een wereld een paar centimeter links van de werkelijkheid zien'', aldus producer Pier Wilkie in The Independent. Het doet even aan de familie Flodder denken, maar de uitwerking is het tegendeel van cartoonesk. De karakters worden van zeer nabij door een beweeglijke camera gevolgd en de dreiging van horror in de buurt wordt zacht versterkt door een achteloos tokkelende soundtrack.

Een homopaar, een Aziatisch gezin, yuppies, mislukte studenten, een alleenstaande moeder met kind, gepensioneerden (alles wat je voor een soap nodig hebt) leven kalmpjes langs elkaar in St George's Close. In het verborgene tieren drankzucht, racisme, tienerseks en huiselijk geweld welig. ,,We zijn allemaal keurige mensen hier'', beweert een oude buurvrouw. Maar als op een warme zomerdag de Conans in het buurtje komen wonen, een volslagen asociaal gezin, is het voorgoed gedaan met de rust.

Meteen al wekt het nachtelijke gedoehetzelf van de afschuwelijke Terry Conan de woede van zijn gepensioneerde buurman. De buurman van de andere kant wordt een dag later dood aangetroffen in zijn slaapkamer. Het lijkt een hartaanval, of is er meer aan de hand?

Na nog enkele incidenten komen de bewoners in opstand en dat brengt ongewild de onderlinge vuiligheid aan de oppervlakte. Genoeg om zeven weken lang een extreme soap te vullen met moord, zelfmoord, branden, explosies en een huwelijk. Want ook een huwelijk hoort erbij, zegt Basgallop, ,,het is nu eenmaal een van de wetten van de soap.''

Of de Conans de oorzaak zijn van de buurtramp, of dat de bewoners het over zichzelf afroepen, blijft heel knap de vraag in The Residents.

The Residents, BBC2, 22.00-23.00u.

    • Dirk Limburg