Bestrijding XTC sterk uitgebreid

Minister Korthals (Justitie) stelt tot 2006 jaarlijks 40 miljoen extra beschikbaar voor de bestrijding van de handel in XTC. De opsporingsteams worden met 100 medewerkers uitgebreid. Korthals heeft dit vanmorgen per brief laten weten aan de Tweede Kamer.

In de nota `Samenspannen tegen XTC' wordt naast nieuwe regionale eenheden ook een team samengesteld voor de ontmanteling van de laboratoria. Dat is werk voor specialisten. Tegelijk zal de Economische Controledienst (ECD) worden uitgebreid om chemische bedrijven beter te kunnen controleren op contacten met verdachte afnemers.

Nederland speelt een centrale rol bij de productie van synthetische drugs. Bij meer dan een gelegenheid heeft minister-president Kok daar zijn ergernis over laten blijken en vorig jaar kondigde hij een plan aan. Tijdens internationale ontmoetingen worden hier regelmatig kritische opmerkingen over gemaakt, zoals vorig jaar door president Clinton.

Het aantal pillen (aantoonbaar afkomstig uit Nederland) dat in het buitenland in beslag werd genomen, steeg volgens de XTC-nota van 2,5 miljoen in 1998 naar 10 miljoen in 1999. In 1998 werd de XTC naar 26 landen uitgevoerd, een jaar later ging het om 34 landen. In eigen land steeg het aantal in belag genomen pillen van 1.1 miljoen naar 3.6 miljoen en namen de opsporingsdiensten 1.450 kilo amfetamine en 240.000 speedtabletten in beslag.