AtlantikWall Museum

In de Noordduinen van Noordwijk komt een AtlantikWall Museum. Het museum en haar exposities zullen worden ondergebracht in een stelsel van elf bunkers uit de Tweede Wereldoorlog dat verzonken ligt in de Noordwijkse duinen. De bunkers zijn met elkaar verbonden door een 400 meter lange loopgang. De commandopost, de zogenoemde S414, wordt ingericht als tentoonstellingsruimte. De S 414 zal daartoe in oorspronkelijke staat worden teruggebracht

Het komende jaar zullen de bunkers daartoe worden uitgegraven, opgeknapt en ingeruimd. De verwachting is dat het museumcomplex volgend jaar op bevrijdingsdag open kan gaan. Dat is dinsdag door de stichting AtlantikWall Museum bekend gemaakt.

De AtlantikWall is de naam van een verdedigingsmuur die in de oorlogsjaren door de Duitsers langs de kust werd opgetrokken als verdediging tegen een invasie van de geallieerden. De stichting AtlantikWall Museum beschouwt de bunkers in de Noordwijkse duinen als monumenten met een grote cultuurhistorische waarde. Alleen in de buurt van Scheveningen en Batz-sur-Mer (Frankrijk) bevinden zich bunkers van hetzelfde type.

Het museum gaat open van mei tot met augustus. De overige maanden is het complex hermetisch afgesloten ten behoeve van de vleermuizen. Zo is in overleg met tal van natuurorganisaties bepaald. De stichting rekent per zomer op zo'n 5000 belangstellenden.