Adviseur eet een biefstuk

De assistent facilities and services: ,,Het mag de mensen hier aan niets ontbreken. We willen een vijfsterrenhotel zijn.'' Het bedrijfsrestaurant wordt veranderd in een grand café, met houten vloeren en houten meubilair. Nu staan er nog stoeltjes van namaakriet.

De marketing manager: ,,Brood meenemen van huis is hier not done. Niemand heeft een eigen werkplek. Het is niet jóuw desk waar je boven zit te kruimelen.''

De site manager: ,,Over een paar weken beginnen we aan een nieuwe menucyclus. Het wordt luxer. Een biefstukje. Een stukje zeeduivel.''

Aan een tafeltje voor twee zitten Léon van Bakel (35) en Michiel Verburg (30), manager en consultant van de market-unit products, gespecialiseerd in customer relationship management. Ze adviseren bedrijven hoe ze klanten moeten krijgen en vasthouden. Ze eten samen omdat ze werkoverleg hebben.

Op het bord van Michiel Verburg: twee volkoren boterhammen met ham, kaas en gebakken eieren, met daarnaast een bakje garnalensalade, een kopje broccolisoep en een gevlochten broodje. Op het bord van Léon van Bakel: twee volkoren boterhammen met oude kaas en Ardenner paté, daarnaast een flesje vers sinaasappelsap en een kopje broccolisoep. Michiel: ,,Die uitsmijter is eigenlijk een zonde. Ik neem liever kaas. Of vis. Dit is een beetje vadsig eten.''

Léon: ,,Categorie gehaktballen.''

Michiel: ,,Vroeger at ik veel vlees en veel taartjes. Ik vind het nu gewoon niet lekker meer. Komt bij dat mijn vriendin vegetariër is.''

Léon: ,,Ik hou van soep. En broccolisoep schijnt erg gezond te zijn. Ik eet niet zo zwaar. Dan blijf ik fitter.''

Michiel: ,,Daarom zit ik nu zo te zeuren over die eieren. Ik wil ook fit blijven.''

Léon: ,,Thuis maak ik graag broodjes in de oven, met kaas en tomaten.''

Michiel: ,,Ja lekker, met mozzarella en verse kruiden.'' Léon: ,,Of ik vul een pitabroodje.'' Michiel: ,,Als ik vrij ben, koop ik pomodoritomaten op de markt.''

Michiel woont samen, Léon is getrouwd en heeft een klein kind. Sinds hij vader is, werkt hij vier dagen. ,,Er wordt hier gestuurd op productie'', zegt hij. ,,Niet op aanwezigheid.''

Michiel: ,,Als de zon schijnt, gaan we naar het Vondelpark. Of naar Loetje, daar hebben ze de lekkerste biefstuk.''

Léon: ,,Als we al in Amsterdam zijn. Meestal zitten we bij klanten. Als ik dit jaar tien keer hier heb gegeten is het veel.''

Michiel neemt een beker water, Léon neemt thee. Ze gaan verder met hun werkoverleg. De één zegt: ,,Stel dat dit allemaal gerealiseerd is, wat zouden we dan voor acties hebben?'' De ander: ,,Voordat we gaan rennen, kunnen we een mailtje doen naar de mensen bij wie we dit hebben uitgezet.''

Ambtenaren eten anders dan advocaten, mannen anders dan vrouwen. E luncht wekelijks mee in een bedrijfsrestaurant. Deel 1 in een serie.