ABP gaat aandelen bijkopen

Pensioengigant ABP (327 miljard belegd vermogen) gaat de komende tijd aandelen bijkopen omdat de koersen op de internationale effectenbeurzen zover naar beneden zijn doorgeschoten. Door de koersval is het percentage aandelen in de beleggingsportefeuille van ABP veel kleiner geworden dan het pensioenfonds wenst.

Dat heeft directievoorzitter J. Neervens van ABP vanochtend aangegeven bij de presentatie van het jaarverslag van het pensioenfonds. ABP, het grootste Nederlandse pensioenfonds, voert de pensioenregeling uit voor 2,2 miljoen (voormalige) werknemers bij de sectoren overheid en onderwijs. Medio maart van dit jaar was het percentage aandelen in de beleggingsportefeuille van ABP 37 procent, terwijl het fonds eind dit jaar volgens de langetermijnplannen op 47 procent moet zitten. Uiteindelijk streeft ABP naar een percentage van zestig procent van beleggingen in zakelijke waarden, dat zijn aandelen en vastgoed.

Vorig jaar boekte ABP een rendement op zijn beleggingen van 3,2 procent, dat was net iets beter dan het doorsnee Nederlandse pensioenfonds, dat vorig jaar 2,6 procent rendement maakte. Neervens waarschuwde vanochtend tegen aanhoudend volatiele resultaten op de beleggingsportefeuille. Vorig jaar bedroeg de omslag in het totale resultaat van ABP van beleggingsopbrengsten en stijgende pensioenverplichtingen 45 miljard gulden.