Wisselen wordt goedkoper

De banken in Nederland hebben hun kosten voor het omwisselen van vreemde valuta gisteren sterk teruggebracht. Zij doen dit in ruil voor de toezegging van Brussel om het onderzoek naar mogelijke onderlinge prijsafspraken op dit vlak stop te zetten en de klacht van de Europese Commissie in te trekken. Fortis, ING en ABN Amro wisselen vanaf dit najaar gratis bankbiljetten uit eurolanden om in Nederlandse guldens. Vanaf deze maand daalt het tarief bij ABN Amro en ING al van 7,50 tot 3,50 gulden. Fortis (waaronder de wisselkantoren GWK) stelt het minimumtarief op nul, maar blijft een commissie van 2 procent rekenen. Bij ING en Fortis kan voor een tegenwaarde van maximaal 5.000 gulden worden gewisseld, bij ABN Amro voor 1.000 euro. Volgens de Europese Commissie hebben de verschillende banken onafhankelijk van elkaar nu eigen tarieven ingevoerd.