Winst BP fors hoger door gas

Het Britse olieconcern British Petroleum heeft de nettowinst in het eerste kwartaal van 2001 zien met 52 procent zien stijgen naar 4,13 miljard dollar (ruim 10 miljard gulden). De enorme stijging werd vooral veroorzaakt door de hogere gasprijzen. Het resultaat betekende het zevende recordkwartaal op rij.

De winst kwam uit aan de bovenkant van de verwachtingen. Analisten hadden gerekend op een nettowinst tussen de 3,56 miljard en 4,23 miljard dollar.

De gasbaten traden meer op de voorgrond omdat de olieprijs minder hoog was vergeleken met het laatste kwartaal in 2000. Bovendien heeft BP extra kunnen profiteren van de gasprijs door de recente overnames van Arco en Amoco, die veel gasvelden in bezit hadden.

British Petroleum is het derde energieconcern ter wereld achter het Amerikaanse Exxon en het Nederlands-Britse Koninklijke/ Shell Groep. BP maakte vandaag ook bekend dat het van plan is om 8 tot 9 miljard dollar (meer dan 20 miljard gulden) te investeren in twee grote projecten in de Kaspische Zee waar het concern gas en olie hoopt te vinden.