Wie schreef de hit `Ik haat Israël'?

In Egypte is grote ruzie ontstaan wie de tekst van het anti-Israëlische lied heeft geschreven dat de onbekende zanger Shaaban Abdel-Rahim eind vorig jaar praktisch van de ene op de andere dag in een superster veranderde. Het refrein ,,Ik haat Israël en ik houd van Amr Mussa'' (Egyptes pro-Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken) maakte het lied eind vorig jaar een instant-hit.

Abdel-Rahim houdt vol dat zijn tekstschrijver Islam Khalil de auteur is. Maar de dichter Awad Badawi zegt nu dat híj de tekst heeft geschreven, en dat hij Abdel-Rahim gerechtelijk gaat aanpakken. ,,Abdel-Rahim is een ongeletterde zanger uit de arbeidersklasse, dus hoe kwam hij bij de politiek en Israël terecht? Het was mijn idee, op zo'n onderwerp zou hij nooit zijn gekomen'', aldus Badawi. Hij zei dat collega's met zijn tekst stoeiden tijdens een muziekavond in oktober waar Abdel-Rahim ook was. Het lied kwam eind vorig jaar uit.

Om de zaak verder te compliceren meldde het hoofd van de Egyptische kunstcensuur dat de tekst oorspronkelijk luidde `Ik houd niet van Israël', maar dat Abdel-Rahim deze op zijn verzoek had opgepept. ,,Ik adviseerde een ander woord te kiezen voor `ik houd niet van' dat de staat van de gevoelens van de bevolking beter weerspiegelden'', aldus Madkour Thabet, wiens bureau teksten kan verbieden die politiek of moreel kwetsend worden geacht.

Het lied is in alle lagen van de Egyptische bevolking aangeslagen. Wat het Abdel Rahim heeft opgeleverd, is niet bekend. Volgens zijn woordvoerder is dat moeilijk te schatten omdat het op grote schaal illegaal is gekopieerd.