VIDEOJOURNAAL KOPENHAGEN

Als Nederland volgend jaar weer mee wil doen, moet Michelle met Out on my own minstens vijftiende worden op het Eurovisie Songfestival. Zal ze het halen?

De internationale verzamelde pers was gisteren op Michelle's eerste persconferentie benieuwder naar andere zaken. Of ze het bijvoorbeeld lastig vond dat de Duitse deelneemster ook Michelle heet. Nee hoor. Componist André Remkes: ,,The more Michelles the better.''

Ander onderwerp van gesprek was de Noorse inzending met vrijwel dezelfde titel als de ballad van Michelle: On my own. Een Britse journalist opperde of Michelle en de Noorse zanger niet eens een keer moesten afspreken. Dan waren ze beide niet meer zo alleen. Hilariteit in de zaal.

Michelle sloeg zich dapper door de persconferentie heen, maar haar Engels was niet toereikend om met humor op de vragen in te gaan. Het immense, tijdens de repetities kille stadion Parken, dat plaats biedt aan 40.000 bezoekers, vond zij ,,Great, a bit like Ahoy.'' Ze had alleen nog maar de liedjes van Frankrijk en Denemarken gehoord en als grootste ambitie noemde zij ,,I just want to sing.''

Een aantal journalisten was na afloop vertederd door de naïviteit van Michelle. ,,Haar optreden heeft ons weggeblazen,'' zei Robert Unsworth, een journalist voor een Brits persagentschap. ,,We zijn zo blij dat zij de nationale voorronde in Nederland gewonnen heeft en niet Ebonique. Die konden niet zingen.'' Zijn collega Julie Wright vond dat Michelle de deelneemster van vorig jaar, Linda Wagenmakers, deed verbleken. ,,Linda was een en al ego'', zegt ze in een interview op de website van NRC Handelsblad. ,,Michelle is echt. Geen clichés.'' ,,Haar liedje zal niet opvallen in dit festival'', zei de Noorse televisiejournalist Kato Hanson, ,,maar Michelle wel.''

Een andere Nederlander die `opviel', was de niet geaccrediteerde, maar toch het stadion binnengeslopen programmamaker Eddy Zoëy. Tijdens de persconferentie van IJsland vroeg hij de IJslanders voor zijn meedraaiende camera heel hard ,,Wij zijn tof'' te roepen. Tijdens de ontmoeting met Israël applaudisseerde hij tot verbazing van de aanwezigen luid en langdurig in zijn eentje door na een opmerking dat Israël moedig is, omdat het als vrijwel enige land in zijn moedertaal zingt.