Van Aartsen spreekt in Egypte met Mubarak

Voor een oplossing in het Israëlisch-Palestijns conflict is het wachten op een officiële Amerikaanse reactie op het zogenaamde Mitchell-rapport. Dat hebben de Egyptische president Mubarak en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen vanochtend geconcludeerd tijdens hun gesprek in het Egyptische Sharm el Sheikh. Zowel Egypte als Nederland hoopt dat die reactie positief zal zijn.

Na afloop van de ontmoeting verklaarde Van Aartsen dat Mubarak zich zeer bezorgd had getoond over de escalatie van het Israëlisch-Palestijns conflict. Van Aartsen heeft Mubarak gevraagd een bemiddelende rol te blijven spelen, in de lijn van het recente Egyptisch-Jordanese vredesinitiatief.

Van Aartsen verwacht een Amerikaanse reactie op het Mitchell-rapport over ongeveer twee weken. Hij acht het van groot belang dat de EU en de VS in de Midden-Oosten-politiek zoveel mogelijk op één lijn blijven. Anderzijds moet Europa zich door de steeds verdere escalatie in het gebied ,,niet laten meezuigen'', meent Van Aartsen.

Volgende week spreekt hij in Washington met zijn Amerikaanse collega Colin Powell, onder andere over het Midden-Oosten. Vanuit Egypte reist Van Aartsen vandaag door naar de Palestijnse Gaza-strook, waar hij president Arafat hoopt te ontmoeten. Verder doet hij Israël en Jordanië aan.

Dat de Egyptische regering aandringt op een actievere diplomatieke rol van de Europese Unie in het Midden-Oosten bleek gisteravond na het gesprek van Van Aartsen in Kairo met de Egyptische minister van buitenlandse zaken Amr Moussa. Deze verklaarde na afloop dat de EU voor het Midden-Oosten wel veel woorden over heeft, maar weinig beleid.

    • Raymond van den Boogaard