`Partner mag' bij Duits UMTS

De Duitse toezichthouder voor de telecommarkt is bereid tegemoet te komen aan de wensen van de telecombedrijven en samenwerking toe te staan bij de derde generatie mobiele telefonie, ook wel UMTS of 3G genaamd.

Dat heeft de voorzitter van de toezichthouder, Matthias Kurth, in een vraaggesprek met de Duitse krant Die Welt gezegd. Hij zei het als een mogelijke weg te beschouwen dat telecombedrijven gezamenlijk antennes en zendstations gebruiken. Technici van de toezichthouder onderzoeken momenteel de mogelijkheden tot samenwerking. In juni komt de toezichthouder met zijn definitieve oordeel, zei hij.

Door de dure vergunningen die de telecombedrijven moesten betalen voor hun UMTS-vergunningen (en door dure overnames) hebben ze zich diep in de schulden gestoken. De financiering van de aanleg van het 3G-netwerk zou daardoor gevaar kunnen lopen, beseft ook Kurth, die zei het in zeker opzicht tot zijn verantwoordelijkheid te rekenen de invoering van 3G tot een succes te maken.

Duitse deskundigen schatten de aanlegkosten per aanbieder op gemiddeld 5,1 miljard euro (11,2 miljard gulden). De Duitse vergunningen kostten per aanbieder gemiddeld 8,2 miljard euro (18 miljard gulden).

Het Duitse E-plus, een dochter van KPN, heeft onlangs gezegd zijn huidige GSM-netwerk te zullen delen met twee andere Duitse mobiele telecombedrijven (MobilCom, waarin France Telecom een belang heeft van 28,5 procent, en 3G van het Spaanse Telefónica en het Finse Sonera – 3G heeft nog helemaal geen netwerk in Duitsland). Dat zou E-Plus naar eigen zeggen ,,miljarden mark'' opleveren en dus een aanzienlijke verlichting van de schulden van moeder KPN. En deze samenwerking zou E-Plus willen uitbreiden naar GPRS, de voorloper van UMTS, en naar UMTS zelf.

Hoe meer samenwerking bij UMTS de Duitse toezichthouder toestaat, hoe gunstiger dat volgens waarnemers is voor E-plus en daarmee dus uiteindelijk ook voor KPN. Met hun samenwerking bij UMTS hopen de Duitse telecombedrijven 20 tot 40 procent kostenbesparing te bereiken.