Op straat met de kerstdagen

Wie de laatste maanden bij de beurshandel informeerde naar de gang van zaken, werd verwezen naar de dagen tussen Kerstmis en Oudjaar, als de handelsactiviteiten traditioneel tot stilstand komen. De boeken worden gesloten, de vakanties zijn aan de gang en de aan- en verkopen van aandelen zijn op zijn best bescheiden.

Die donkere dagen zijn dit jaar nooit echt verdwenen op de beurs. Gisteren rapporteerde Amsterdam Exchanges bedrukte cijfers over april. In de eerste vier maanden van dit jaar werden in totaal 7,4 miljoen aandelentransacties verricht, 16 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In waarde gemeten vielen de aandelenomzetten met 3,2 procent terug. Dramatischer is het emissiebedrijf, waar de plaatsing van nieuwe aandelen met 48 procent duikelde.

De teruglopende omzet weerspiegelde zich vorige week in de winstwaarschuwing van handelsbedrijf Van der Moolen, dat zich vorig jaar nog met groot succes door het sterk wisselende beursklimaat sloeg. Met name de particuliere belegger heeft het laten afweten. Die blijft zitten waar hij zit, en wacht tot de pijn van de koerszwakte voorbij is.

Van der Moolen mag in dit geval worden beschouwd als het mijnvogeltje voor de grootbanken. Er sijpelt gas in de schacht, en het is een kwestie van tijd voor ook zij hun duizeligheid melden. Morgen presenteert ABN Amro voor de eerste maal zijn kwartaalcijfers, en het zou uitzonderlijk zijn als daar de zwakte in de financiële handel niet in naar voren komt. Wat de banken nog enigszins gered kan hebben is de handel in obligaties die, in lijn met het klimaat op de financiële markten, juist floreert.

In de VS zijn de zakenbanken al begonnen met het aankondigen van ontslagen. Of ze nu Robertson Stevens heten, CSFB, Charles Schwab of Morgan Stanley, vrijwel alle partijen zetten mensen op straat. Opvallend is dat zij Europa tot nu toe sparen. Ook ABN Amro's aankondiging van 500 ontslagen bij investment banking betreft grotendeels de VS, evenals de 180 man die Deutsche Bank in de VS wegsnijdt. Het ontslaan van hooggespecialiseerde medewerkers kan een fatale vergissing blijken als de markt snel weer aantrekt.

Toch rommelt het, niet alleen bij ABN Amro, maar ook bij ING en de niet-beursgenoteerde Rabo. Hoewel de bonuscultuur als een buffer in moeilijke tijden werkt (geen winst, minder bonus), zijn de kosten van een groot handelsbedrijf fors. Zodat de ontslaggolf, als de omstandigheden niet snel veranderen, langzaam naar het continent rolt. En dat tijdens de kerstdagen.

    • Maarten Schinkel