NS had geen contact met politie

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben op Koninginnedag in Amsterdam het Centraal Station afgesloten zonder overleg met de politie. Het station zou volgens NS een half uur dicht blijven. Uiteindelijk zou het station pas na 1 uur `s nachts weer open gaan. Dit blijkt uit de evaluatie van de Amsterdamse gemeente, politie en justitie.

Het rapport wordt vandaag besproken in de commissie algemene zaken van de gemeenteraad. De Amsterdamse driehoek meldt in het rapport dat ze op 30 april op de informatie van NS is afgegaan. NS deed gedurende de dag herhaaldelijk toezeggingen dat het treinverkeer opnieuw zou gaan rijden, nadat het om 13 uur geheel was stilgelegd. De Amsterdamse driehoek zegt daarop vertrouwd te hebben en daarom zelf niet voor alternatief vervoer te hebben gezorgd. In het rapport zegt de driehoek zelf voldoende voorbereid te zijn geweest op de situatie.

Het treinverkeer was op Koninginnedag al in de ochtend ontregeld. Volgens NS is dit voornamelijk te wijten aan de drukte en opstandige reizigers die aan de noodrem trokken. Ook door de opbrekingen in de stad zouden reizigers het station moeilijker hebben kunnen verlaten. Volgens de Amsterdamse gemeente was het dit jaar niet drukker dan andere jaren met Koninginnedag.

Koninginnedag in Amsterdam liep aan 's avonds uit de hand toen duizenden bezoekers die naar huis wilden het station niet in konden. De Amsterdamse driehoek dringt in het rapport aan op nader overleg met NS.