Muziek zien

Hoe visualiseer je muziek? In de jaren zestig was het antwoord de vloeistofdia, in de jaren zeventig de discobal en discovloer en in de jaren tachtig en negentig heerste de videoclip. En aan het begin van de 21ste eeuw?

Tegenwoordig staat de computer garant voor de beelden bij muziek. Bij alle muzieksoftware, zoals Windows Media Player en Winamp, worden tegenwoordig zogenoemde visualization plugins geleverd. Dergelijke `vis-plugins' zijn een soort screensavers die met abstracte beeldformaties reageren op de muziek. Ze zorgen niet alleen voor visueel genot voor de computeraar thuis, maar worden ook veelvuldig gebruikt door dj's in het clubcircuit.

De doorsnee plugin vertoont, als een soort digitale vloeistofdia, weinig relatie met de muziek. Bij G-Force zie je echter wel een versnelling van het ritme of een verandering van toonhoogte onmiddellijk op je scherm gevisualiseerd.

De beelden laten zich moeilijk beschrijven: het varieert van vormeloze, psychedelische vlekken tot hallucinerende tunneleffecten. Denk aan de slotscènes van 2001: A Space Odyssey gecombineerd met de hemel boven Amsterdam tijdens oudejaarsnacht.

G-Force kun je naar eigen smaak aanpasssen. Je kunt er digitale foto's instoppen die vervolgens op de meest bizarre en kleurrijke manieren worden vervormd. Gezien het hallucinerende effect van G-Force werkt de software het best bij techno en house, maar ook het genot van bijvoorbeeld Catalini's La Wally wordt er aanzienlijk door verhoogd.

G-Force is een van de meest populaire vis-plugins: sinds vorig jaar is het al zo'n zeven miljoen keer gedownload.

Het meest opvallend is misschien wel de ontwerper: de 24-jarige Andy O'Meara. Bij dit soort psychedelische software zou je een pillenslikkende knaap met groen haar verwachten. Niets is minder waar. O'Meara is officier op een Amerikaanse onderzeeër en ontwierp de software in zijn vrije tijd. O'Meara blijkt bovendien een toegewijd christen. Op zijn website linkt hij naar diverse religieuze organisaties en vertelt hij hoe ,,goddelijke inspiratie'' hem op het idee voor G-Force bracht. Ongetwijfeld zullen slechts weinig gebruikers zich realiseren dat de G in G-Force staat voor God.

G-Force (www.55ware.com)

    • Jeroen van Bergeijk