Macedonië: alle partijen treden toe tot regering

De vijf grote politieke partijen in Macedonië zijn het vannacht eens geworden over de vorming van een regering van nationale eenheid. Ook de twee partijen van de Albanese minderheid in het land doen mee.

Premier Ljubco Georgievski zei dat de regering afziet van het uitroepen van de staat van oorlog naar aanleiding van het geweld van de afgelopen week tussen Albanese rebellen en het Macedonische leger bij de grens van Kosovo. Daarbij zouden de laatste dagen tientallen doden zijn gevallen.

Het akkoord is tot stand gekomen onder grote buitenlandse druk. De internationale gemeenschap – in Skopje aanwezig in de persoon van EU-gezant Javier Solana en NAVO-chef George Robertson – was er veel aan gelegen Skopje ervan te weerhouden de staat van oorlog uit te roepen. De belangrijkste reden daarvoor was het gevaar dat de Democratische Partij van Albanezen uit de regering zou stappen; dit zou de dialoog tussen de Slavische en de Albanese Macedoniërs over de grieven van de minderheid voor lange tijd onmogelijk hebben gemaakt.

De onderhandelingen tussen de Macedonische partijen werden bijgewoond door Javier Solana, die in de Europese Unie verantwoordelijk is voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid. ,,Het akkoord is vrijwel rond. Er moeten alleen nog wat details worden geregeld'', zei premier Ljubco Georgievski vannacht na marathononderhandelingen.

In Georgievski's regering waren tot nu toe drie partijen vertegenwoordigd: Georgievski's nationalistisch-conservatieve VMRO, de liberalen en de Democratische Partij van Albanezen. De twee oppositiepartijen, de sociaal-democraten en (Albanese) Partij van Democratische Welvaart (PDP) treden nu toe. Dat de PDP ook meedoet, is van groot belang voor de voortgang van de dialoog over de grieven van de Albanezen. Deze partij heeft de dialoog tot dusverre geboycot uit protest tegen het ontbreken van een agenda en van internationale bemiddeling. Voor de internationale gemeenschap is de deelname van de twee partijen van de Albanezen van belang omdat wordt aangetoond dat de Albanese rebellen in de bergen geen politieke steun of geloofwaardigheid bezitten. NAVO-chef Robertson bestempelde hen gisteren als ,,een bende bloeddorstige bandieten''.

ACHTERGROND: pagina 5