Leve de aankeiler!

Mooie maandag, beter dan het weerbericht, ze roepen maar wat, maar van mij mogen ze zich vaker zo vergissen.'' ,,Wat u zegt. En niet te kort maar weer, meneer?'' ,,Ja, graag, en laat het maar droog.'' ,,Vond u dat nou niet gek, gisteren, dat ze uit Eindhoven veel meer gehos en gefeest lieten zien dan van die kampioenswedstrijd zelf van PSV?'' ,,Ik houd niet zo van voetbal, ik heb niet gekeken, het was toch praktisch zeker dat die Brabanders het weer zouden worden? En bovendien, als Ajax of Feyenoord kampioen wordt, laten ze toch ook gehos op het Leidseplein of de Coolsingel zien? Als het bij gehos blijft, wat dat betreft kun je maar het beste een kampioen hebben uit de provincie, mag ik wel zeggen. Ik heb wel lelijks gelezen over die Belgische trainer van ze, maar hij weet kennelijk hoe je kampioen moet worden.''

,,Hebt u dat gehoord van Melkert en Kok, die hebben slaande ruzie, hoorde ik. De Telegraaf schijnt daarover zaterdag een groot verhaal te hebben gehad, en daarin zegt Melkert dat Kok zwak is als politiek leider. Je zal toch maar zo'n kroonprins hebben, Den Uyl had met die mensen vroeger ook zo'n last, herinnert u zich dat nog? Die kale commentator, die man die vroeger voor die Brinkman van het CDA werkte, zei dat Melkert ongeduldig wordt en niet kan wachten tot Kok zegt dat hij weg gaat. Die man kan het weten, maar zou dat kloppen, denkt u? Mijn vrouw heeft Kok trouwens zaterdagavond zelf horen zeggen dat hij er verdrietig van was.''

,,Beste Rinus, dat verhaal stond in de Volkskrant, die lees ik sinds een paar jaar ook, ze zijn daar de afgelopen jaren aardig in mijn richting opgeschoven. Er stond een heel boeiend interview met die Melkert in de bijlage, dat die in eh, in de buurt van Gouda geboren en opgegroeid is, dat hij zo goed voor zijn moeder is, dat hij lekker kan koken, dat hij eerst bij de PPR was en later, toen de PPR hem te links werd, naar de PvdA ging. Hij zei ook dat hij Kok zo bewondert, maar dat hij soms zou willen dat Kok naast zijn grote verstand ook zijn grote hart wat zou laten zien, hij noemde daarbij een nog tamelijk recent voorbeeld, uit 1994, geloof ik. Erg verrijkend allemaal, journalisten noemen zoiets, meen ik, een diepte-interview. Menselijk was het ook, hij vertelde dat hij met een Chileense getrouwd is en dat die heel anders is dan hij ..''

,,Chileense vrouw? Daarom is hij natuurlijk altijd zo bezorgd geweest over die toestanden in Argentinië, daarom mag Maxima's vader er hier ook niet in, dat zei hij laatst toch?''

,,Nee, dat heeft er niets mee te maken. Hij heeft er op een PvdA-bijeenkomst alleen een keer hardop op willen wijzen dat hij altijd al solidair was met de Argentijnse dwaze moeders. En daarvoor kreeg hij groot applaus, want er zijn mensen in de PvdA die vinden dat Melkert soms ook wel eens iets meer van zijn hart mag laten zien. Het hartje van `Rupsje Nooit Genoeg' dus, waarvan – als ik even een grapje mag maken – minister Zalm al jaren zo kapot is.''

,,Daar weet ik niets van. Maar met dat interview was er dan toch niks mis, meneer? Melkert had het zelf goedgekeurd, volgens mijn vrouw zei hij dat op de radio, zondagmiddag, in de tijd dat vroeger meneer Hiltermann sprak, dat is nu vaak een andere meneer, die is een slagje linkser, maar dat maakt niet uit.''

,,Onderbreek me niet steeds, Rinus, en zwaai niet zo met die schaar. Kijk zo'n krant moet wèl worden verkocht. En als zo'n krant zo'n interview heeft, willen ze daaruit dus wel eens een korte samenvatting maken voor de voorpagina. Een `aankeiler' noemen zij dat. Zodat alle lezers meteen kunnen zien, ook in de supermarkt en de sigarenzaak, dat er achterin of in de bijlage nóg iets moois komt. Misschien zijn ze ook bang dat we anders niet ver genoeg doorlezen, ik moet toegeven dat me dat wel eens overkomt. Soms heeft een krant zelfs zóveel moois verderop dat bijna de hele voorpagina vol staat met zulke aankeilers. Wat jammer voor het andere nieuws, of zou dat er niet zijn, denk je dan wel eens als buitenstaander. Maar goed, zulke aankeilers moeten in elk geval kort zijn en nieuws melden en dan valt er natuurlijk wel eens een nuance weg.''

,,Was dat vorige zaterdag dan ook gebeurd, meneer?''

,,Je zou zelfs kunnen zeggen dat er een andere nuance bijgekomen was, waardoor het leek alsof Melkert Kok allesbehalve bewondert. En dáárop was ook een harde kop gemaakt ...''

,,Maar kan dat dan, als zo'n interview goedgekeurd is, hoe kan je dan in zo'n aankeiler net iets anders zetten?''

,,Rinus, waar gehakt wordt, vallen wel eens spaanders, en kijk uit met die schaar.''

,,Maar dan zou ik toch wel willen weten waarom Kok zaterdagavond zo verdrietig was. Had hij toen dat interview zelf nog niet gelezen? En zijn adviseurs ook nog niet? Zó wil ik op zaterdag ook wel werken. Zondagmiddag op de televisie, mijn vrouw luistert dan altijd in de tuin naar de radio van de buren, zag ik die mevrouw Jeltje, de voorzitter van de Tweede Kamer, en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken op de tv. Die zijn ook van de PvdA, niet? Fijne mensen: hij met een prima kuif, net gewassen, leek het, zij met mooi rood haar, zoiets zie ik natuurlijk direct, mooi rood is niet lelijk, zeg ik hier dan. Die twee zeiden: niks aan de hand, Wim en Ad zijn dol op elkaar, al jaren. Zij hadden dat interview toen zeker wèl al helemaal gelezen, denkt u niet? Knap komisch was die staatssecretaris, maar die heeft nog voor Den Uyl gewerkt, heb ik gehoord, dus dat is dan geen wonder. Hij zei nog dat Kok zaterdagavond niet verdrietig maar ironisch had gereageerd, als je maar goed had geluisterd. Dat begreep ik eerst niet goed, maar nu u dat zo mooi heeft uitgelegd is het me duidelijk. Ik heb nog één vraag, ik heb ergens iets gelezen over een media-hype, wilt u me nog uitleggen wat dat is, dan kan ik van de week vooruit.''

,,Nee Rinus, ik heb haast, dat nemen we de volgende keer door.''

    • J.M. Bik