Israël meldt vangst van 40 ton wapens

De Israëlische marine heeft een lading van 40 ton wapens onderschept die volgens haar bestemd was voor het Palestijnse Gezag van Yasser Arafat. Dat heeft meteen ontkend iets met de wapenzending te maken te hebben.

De wapens, waaronder katjoesjaraketten en luchtdoelraketten, werden zaterdag aangetroffen aan boord van een Libanese vissersboot, zo maakte Jeruzalem gisteren bekend. Een radicale Palestijnse splintergroep, het Palestijns Volksbevrijdingsfront - Algemeen Commando (PFLP-gc) van Ahmed Jibril, erkende vanochtend de afzender te zijn. Jibril – een gezworen vijand van Arafat – beloofde in Damascus, van waaruit zijn groep opereert, verdere wapenzendingen. ,,Dit is niet de eerste en zal niet de laatste zijn'', zei hij. ,,We zullen met alle middelen ons programma voortzetten om ons volk te redden.''

Volgens Israëlische militaire commentatoren is uit het verloop van de intifada, de Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetting, duidelijk dat er wapens de Palestijnse gebieden worden binnen gesmokkeld. Het was echter de eerste keer dat een dergelijke grote zending werd onderschept. De commentatoren maken daaruit op dat Yasser Arafat – ondanks diens ontkenningen – het geweld wil opvoeren. ,,De oorlog breidt zich uit'', luidde een kop op de voorpagina van de krant Ma'ariv.

De Amerikaanse regering heeft gisteren opnieuw de inmiddels routinematige Israëlische legerinvallen in autonome Palestijnse gebieden veroordeeld. Deze maken beëindiging van het geweld steeds moeilijker, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Niettemin deden Israëlische eenheden vanochtend opnieuw een inval in Palestijns gebied, bij de joodse nederzetting Netzarim in de Gazastrook, aldus de Palestijnse politie.

Vanochtend werd voorts op de Westelijke Jordaanoever het lijk gevonden van een joodse kolonist. De Israëlische politie zei Palestijnse activisten te verdenken. In totaal heeft het Israëlisch-Palestijnse geweld sinds het eind september begon nu 436 levens geëist aan Palestijnse zijde, en 73 aan de Israëlische kant.

De Israëlische premier Ariel Sharon sprak gisteren zijn spijt uit over de dood van het jongste slachtoffer tot dusverre, een vijf maanden oude Palestijnse baby die gisteren bij Israëlische tankbeschietingen in de Gazastrook werd gedood, ,,Kinderen en baby's horen niet te worden betrokken in deze verschrikkelijke oorlog die wij op een dag zouden willen beëindigen'', zei Sharon.