India.Arie heeft soul

Boegeroep was het lot van de begeleidingsband van India.Arie, want anderhalf uur wachten, dat kun je het verwende Paradiso-publiek niet aandoen. De onweerstaanbaar luie groove die de band inzette bracht de partijen weer nader tot elkaar.

India.Arie is een nieuwe loot aan de `nu soul'-stam, een zangeres die in de voetsporen van Angie Stone, Macy Gray en vooral Erykah Badu zou kunnen treden. Niet voor niets staat ze onder de hoede van `executive producer' Kedar Massenburg, die ook werk van Badu en D'Angelo in goede banen leidde. Haar debuutalbum Acoustic Soul, hier nog niet officieel uit maar in Amerika al maanden in de winkels, laat alvast een veelbelovend artieste horen, die eigenwijs genoeg is om haar opvattingen van soul vooral met gitaren vorm te geven.

De titel van haar album moet als een beginselverklaring opgevat worden, zo bleek uit de uiterst compacte bezetting van haar band: vier muzikanten en twee achtergrondzangers. Net als haar gitarist speelde India.Arie steevast akoestische gitaar, wat bovendien visuele associaties opriep met een Joni Mitchell-achtig singer-songwriterschap. Het geluid was akoestischer dan op de plaat, maar de stevige ritmesectie voorkwam al te voor de hand liggende `unplugged'-associaties. De winst lag in een mooi transparant geluid.

Met de songs is weinig mis. Van het voorzichtig swingende Video tot het met alleen twee gitaren gespeelde Ready For Love getuigen ze van een behoorlijk compositietalent. India.Arie heeft bovendien een stem die die songs fraai tot leven brengt. Minder persoonlijk misschien dan Gray, Stone of Badu, maar wel gerijpt en niet drijvend op het vocale krachtsvertoon dat R&B zo onverdraaglijk kan maken.

Als live-act is ze er nog lang niet. Veel te lange aankondigingen, overleg met de technici, een half afgemaakt Sign Your Name van Terence Trent D'Arby en meer van dat ongerief haalden de vaart flink uit het optreden. Maar toen India.Arie gaandeweg loskwam, bleek dat ze het wel degelijk in zich heeft om een podiumbeest te worden. Het talent is aanwezig, zodat we nog niet van haar af zijn – ondanks haar zeker voor Nederlandse begrippen merkwaardige artiestennaam.

Concert: India.Arie. Gehoord: 7/5 Paradiso. Amsterdam.

    • Jacob Haagsma