Hongkong houdt Falun Gong-aanhangers aan

De douane van Hongkong heeft 62 aanhangers van de religieuze meditatiebeweging Falun Gong aangehouden aan de vooravond van een bezoek van de Chinese president Jiang Zemin. Op de luchthaven werden gisteren 52 mensen aangehouden, na tien aanhangers vorige week, onder wie enkele met de Taiwanese, Amerikaanse of Australische nationaliteit. De meesten van hen zijn teruggestuurd. De komst van Jiang, die vandaag een economische conferentie bijwoont, is aanleiding voor betogers van diverse pluimage om meer openheid in China te bepleiten. Verwacht wordt dat vooral aanhangers van Falun Gong zich zullen laten gelden. De beweging is in China verboden, maar niet in Hongkong. Een woordvoerster van de beweging zei echter dat er ,,duidelijk gediscrimineerd'' werd door de douane. Voor de conferentie is een politiemacht van 3.000 agenten op de been gebracht.