Heftige reactie bij Versatel na kwartaalcijfers

Tegenvallende kwartaalcijfers hebben telecomfonds Versatel geen goed gedaan. Het kabelnetwerkbedrijf verloor in het eerste handelsuur 6,8 procent op 6,19 euro. Later op de ochtend werd het verlies minder. Tegen het middaguur schommelde Versatel tussen een koersverlies van 1 à 2 procent.

Andere technologiefondsen volgden Versatels verlies. Zo leverde ASM Lithography 2,7 procent in en verloor KPN 0,7 procent. Ook Philips boekte koersverlies. Het elektronicaconcern stond tegen het middaguur 2,1 procent lager.

De AEX-index zelf dook na een aarzelend begin in de min. De graadmeter van de vijfentwintig belangrijkste fondsen stond aan het einde van de ochtend 0,6 procent lager op 579 punten. De

Midkap-index van middelgrote fondsen steeg licht met 0,4 procent.

In die index steeg Buhrmann met 0,5 procent tot 19,29 euro. Het handelshuis maakte bekend dat de overnameprijs van US Office Products is bijgesteld van 250 miljoen naar 175 miljoen dollar. De Amerikaanse aanwinst heeft sinds de bekendmaking van de overname op 5 maart beneden verwachting gepresteerd, waarna Buhrmann een lagere prijs heeft weten te bedingen.

Bouwconcern Hollandsche Beton Groep, dat aan de lokale markt genoteerd staat, maakte een explosieve koerswinst door. Het aandeel steeg met 17,4 procent naar 17,90 euro. Concurrent en grootste marktleider in de baggersector Boskalis bracht gisteren nabeurs een bod van 570 miljoen euro uit op HAM, de baggerdivisie van HBG. Hollandsche Beton Groep neemt het bod in overweging. Het aandeel Boskalis leverde 7 procent in tot 32,05 euro. ,,Als HBG de baggeraar HAM verkoopt raakt het zijn best presterende bedrijfsonderdeel kwijt en wordt het een marginale bouwer met een grote zak geld als genoegdoening'', zegt analist Freek Tewes van Insinger de Beaufort.

De effectenbeurs van Tokio heeft vandaag de handel met verlies afgesloten. De Nikkei-index ging met 240,36 punten omlaag tot 14.289,05, wat een daling betekent van 1,6 procent.

Na de koersstijgingen van gisteren, die de index op het hoogste peil in vijf maanden brachten, besloten de beleggers hun winst te pakken. Bovendien speelde mee dat de beurs van New York gisteren omlaag was gegaan. Technologiebeurs Nasdaq sloot, na vrijdag nog een winst van ruim 2 procent te hebben behaald, met een verlies van 0,8 procent op 2.173 punten. De Dow Jones, waaraan de meer traditionele fondsen staan genoteerd, sloot met een klein

verlies van 0,2 procent op 10.935 punten.

De beurs in Frankfurt kende vanochtend een laag handelsvolume. Het aandeel Volkswagen verloor 1,5 procent nadat beleggers in verwarring waren over de nieuwe manier waarop de autofabrikant zijn cijfers presenteerde. Analisten interpreteren de cijfers als goed. De Duitse DAX-index verloor 0,5 procent tot 6.090 punten.

Ook de beurzen in Londen en Parijs boekten lichte verliezen. De Britse FTSE-index stond rond het middaguur 0,1 procent lager op 5.863 punten, de Franse CAC-index leverde vanochtend 0,3 procent in tot 5.483 punten.

In Londen leidde oliemaatschappij BP de verliezers nadat het aandeel gisteren in New York al flinke klappen had gekregen.