GOOD FOOD ON THE AGA (2)

De recepten van Ambrose Heath in het eerste Aga-kookboek dat in 1933 werd gepubliceerd zouden in 2001 bedacht kunnen zijn. Alleen aan sommige namen van gerechten kun je zien dat het om een oud kookboek gaat. Wie weet nu nog waarom aan een visrecept de naam Otéro werd toegevoegd? Augustine Carolina Otéro werd in 1863 in Spanje geboren. Ze was een van de beroemdste courtisanes van Parijs. Men zegt dat ze (eventjes) de minnares was van Koning Leopold II van België, Prins Nicolaas I van Rusland, Sjah Mussafar van Perzië, Keizer Wilhelm van Duitsland en koning Edward VII van Engeland. Een van haar bijnamen was La belle Otéro. Ze werd ook wel la grande horizontale genoemd. Voor één nacht met Otéro diende 30.000 gulden betaald te worden. Maar aan de tenen van haar voeten droeg ze dan ook kostbare ringen. Als je dit soort dingen weet smaakt zo'n naar haar genoemd tonggerecht toch ánders. Het recept is voor 4 personen. De bereiding van de Sole Otéro gaat als volgt:

Leg de ongeschilde aardappels in de hete oven en laat ze gaar worden. Maak een gat in elke aardappel en haal de inhoud uit de schil, die heel moet blijven. (Wie dat teveel gedoe vindt snijdt de aardappels in de lengte doormidden en schep de schil leeg.) Bewaar de schillen, ze worden gevuld. Maak een aardappelpuree en roer de boter erdoor. Breng de puree op smaak met zout en peper. Tijdens het gaar maken van de aardappels wordt de tong – bijvoorbeeld in een beetje witte wijn – gaar gepocheerd: in de Aga-oven of gewoon in een koekenpan. Snijd de vis in kleine stukjes. Maak nu een Sauce Mornay: smelt 25 gram boter in een sauspan. Voeg al roerend de bloem toe en laat deze even meebakken op een niet te hoog vuur. Voeg beetje bij beetje eerst de melk en dan de kaas toe. Roer de saus glad met een garde en roer er zout en cayennepeper door. Meng nu door elkaar: de visstukjes, de saus, de puree en de garnalen. Vul de aardappelschillen met dit mengsel en verwarm de gevulde aardappelschillen nog even in de oven.

    • Anne Scheepmaker