`Geen boetes parkeren begin 2002'

Gemeenten die per 1 januari 2002 hun parkeerautomaten hebben aangepast, zodat alleen nog maar met de euro betaald kan worden, zouden in de eerste week van januari geen parkeerboetes moeten uitschrijven.

Parkeerders die nog geen euro's op zak hebben zouden anders ten onrechte benadeeld worden.

Dat adviseert de Vereniging van Exploitanten van Parkeeraccommodaties Nederland (Vexpan). De vereniging wijst erop dat de euro weliswaar op 1 januari 2002 als wettig betaalmiddel geldt, maar dat ook de gulden nog tot 28 januari 2002 officieel gebruikt mag worden. ,,Wij adviseren onze leden soepel om te gaan met parkeerders die in de eerste week van deze duale periode nog geen euro's op zak hebben'', aldus secretaris G. van der Hart van Vexpan.

Per 1 januari 2002 geldt in de twaalf Europese landen van de Europgroep de euro als nieuw wettig betaalmiddel. Veel landen hanteren echter een zogenoemde duale periode, waarin zowel de oude als de nieuwe munten gebruikt mogen worden. In Nederland duurt die periode het kortst, vier weken. Andere landen hanteren een duale periode van enkele maanden tot een half jaar.

De Vexpan vindt het advies dat De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs gaf om het gulden-euro-probleem op te lossen ,,belachelijk''. DNB adviseerde op de automaten een sticker te plakken met daarop de mededeling dat de gulden niet meer geaccepteerd wordt, analoog aan de stickers die in supermarkten en op pompstations te vinden zijn over het duizend-guldenbiljet.

Vexpan wijst er ook op dat gemeenten die nu nog een bestelling moeten plaatsen bij leveranciers voor parkeerautomaten om die automaten euro-proof te maken ,,naar alle waarschijnlijkheid te laat zijn''. ,,Leveranciers als Smit Parkeersystemen en Taxameter in Amsterdam zijn helemaal volgeboekt.'' De brancheorganisatie adviseert haar leden dan ook de invoering van de euro te gebruiken om parkeerplaatsen uit te rusten met elektronische systemen als de chipper en de chipknip. ,,Je moet toch aanpassingen doen, dan kun je het maar beter goed doen'', aldus Van der Hart. ,,Betalen met een pasje is snel en handig, het is veiliger en leidt tot minder vandalisme.''