Frank de Boer ook betrapt op nandrolon

Frank de Boer is positief bevonden bij een dopingcontrole in de Spaanse voetbalcompetitie. De test werd uitgevoerd op donderdag 15 maart na het UEFA-Cupduel Celta de Vigo-FC Barcelona (3-2).

Net als onlangs bij Edgar Davids is het spierversterkend middel nandrolon in de urine van de verdediger gevonden. Barcelona heeft een contra-expertise aangevraagd. Na dezelfde wedstrijd is ook Patrick Kluivert getest, maar hij reageerde negatief op het onderzoek.

De Boer, die sinds zondag op de hoogte is van de uitslag, begrijpt niet hoe de dope in zijn lichaam is gekomen. ,,Ik heb totaal geen idee hoe dit kan. Ik ben zuiver'', zegt de aanvoerder van het Nederlands elftal slechts. De Boer zou vanmiddag een persconferentie geven. Volgens zijn zaakwaarnemer Rob Cohen heeft hij het nieuws aanvankelijk luchtig opgenomen. ,,Hij maakt zich totaal geen zorgen. Ik wel. In de gevangenis zitten genoeg mensen die onschuldig zijn. Iedereen die Frank kent weet dat zo'n nuchtere jongen als hij niet een type is dat doping gebruikt.''

Het is opvallend dat zowel De Boer als Davids, beiden international, werd betrapt op nandrolon. Luciano Moggi, manager van Juventus, suggereerde eerder dat Davids bij Oranje een preparaat kreeg toegediend. De KNVB ontkende dat.

Cohen vindt dat er nu een grondig onafhankelijk onderzoek moet komen naar de mogelijke oorzaak van het gegeven dat bij twee internationals kort achter elkaar het middel nandrolon in het lichaam is gevonden. Daarvoor zou ook een arts ingeschakeld dienen te worden. ,,We moeten de sporen nagaan'', aldus Cohen. ,,Ik heb Frank gevraagd welke middelen ze bij Barcelona krijgen. Hij zegt: alleen sportdrankjes als Isostar. Bij het Nederlands elftal krijgen de spelers vitaminepreparaten. Die zouden onderzocht moeten worden. Hetzelfde geldt voor de lichamen van alle internationals.''

De KNVB wil voor het geven van een reactie het resultaat van de contra-expertise afwachten. Tijdens het wereldkampioenschap in Frankrijk konden de spelers van het Nederlands elftal beschikken over creatine, een herstelbevorderend middel, dat niet op de verboden lijst staat. Cohen dreigend: ,,We moeten geen spoken gaan zien. Franks schuld moet eerst bewezen worden. Als zou blijken dat er iets is misgegaan met de medische verzorging bij het Nederlands elftal dan heeft de KNVB een mega-probleem. Dan kunnen ze in Zeist hun borst nat maken en het faillissement vast aanvragen. Voorlopig ga ik er niet vanuit. Er worden in Spanje na elke wedstrijd dopingtesten uitgevoerd. Het is daarom vreemd dat alleen Frank nu ineens positief is bevonden.''

De schoonvader van tweelingbroer Ronald de Boer moet nog zien of profvoetballers voor lange tijd geschorst kunnen worden zoals in Italië. Daar staat op het gebruik van dope een straf van maximaal anderhalf jaar uitsluiting van de competitie. Cohen: ,,Dit lijkt me in strijd met het recht op arbeid. Een professionele voetballer is een gewone werknemer. Als Frank voor lange tijd wordt gestraft zal dat zeker het uitgangspunt vormen voor een juridisch gevecht.''