Fors hoger verlies bij Versatel

Telecombedrijf Versatel heeft het afgelopen kwartaal een hoger verlies geleden dan verwacht. De koers van het hoofdfonds uit de AEX-index duikelde vanochtend aanvankelijk met ruim 5 procent.

Het nettoresultaat van de voorbije drie maanden is uitgekomen op ruim 131 miljoen euro (288 miljoen gulden) negatief. Dat betekent een verlies per aandeel van 1,46 euro, terwijl beleggingsanalisten rekenden op 0,98 euro verlies per aandeel. Het toegenomen verlies is onder meer veroorzaakt door een buitengewone last van 7,5 miljoen euro voor een reorganisatie waarbij 300 mensen moeten vertrekken. De herstructurering en de last werden aangekondigd bij de presentatie van de jaarcijfers drie maanden terug. Ook de rentekosten lieten bijna een verdubbeling zien.

Het bedrijfsresultaat voor belastingen, rente en afschrijvingen (ebitda) liep daarentegen terug. In het eerste kwartaal bedroeg dit operationele resultaat ruim 23 miljoen euro negatief tegen bijna 30 miljoen euro negatief een jaar eerder. Versatel houdt vast aan de prognose dat het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal van volgend jaar positief moet zijn. ,,We voelen ons comfortabel'', verklaart bestuursvoorzitter Raj Raithatha. De onderneming zal waarschijnlijk in 2005 uit het rood zijn.

Het telecombedrijf, dat sinds februari een hoofdfonds is, ziet zichzelf in een overgangsfase verkeren. Raithatha zegt dat de onderneming nu ,,evolueert van een netwerkbouwer naar een verkoop- en marketingorganisatie''. Dit komt tot uiting in de omzet, die met 112 procent steeg naar 62 miljoen euro. Een jaar geleden klom de verkoop van telecomdiensten met slechts 8 procent. Voor het gehele jaar verwacht Versatel, dat ook eigenaar is van internetaanbieder Zon, een omzettoename van minimaal 66 procent.

Volgens Versatel nadert het netwerk van het bedrijf in de Benelux, dat nu een lengte heeft van 960 kilometer, zijn voltooiing. Gedurende de eerste drie maanden van dit jaar werden 2144 nieuwe gebouwen op het netwerk aangesloten. Volgens operationeel directeur Aad Beekhuis ligt het bedrijf daarmee op schema. ,,Hoewel de koude maanden het proces altijd vertragen omdat de glasvezelkabels door de lage temperaturen broos worden en de kans op breuken toeneemt.'' Ook in Duitsland ligt inmiddels 663 kilometer aan glasvezelkabel richting gebouwen. Vanwege de geringe concurrentie heeft Versatel hier goede verwachtingen. De klanten aangesloten op het netwerk vertegenwoordigen inmiddels ruim de helft van de omzet.

Met de Achmea Groep tekende Versatel vorige week een intentieverklaring voor de levering van spraak- data- en internetdiensten via haar glasvezelnetwerk. In totaal 32 locaties van de Achmea Groep zullen daardoor op termijn virtueel met elkaar verbonden zijn.

Beleggers reageerden vanochtend eerst teleurgesteld, maar rond het middaguur was de schade beperkt tot een koersverlies van ruim 1 procent.