Crisis in bestuur van Brunssum

In Brunssum is gisteren de derde wethouder in twee weken tijd opgestapt, sinds een meerderheid van de gemeenteraad weigerde het gemeentelijk kabelnet aan energiebedrijf Essent te verkopen.

Brunssum telt nu nog twee wethouders, waardoor de coalitie uiterst smal geworden is. Deze steunt nog op slechts drie zetels in de 23 zetels tellende gemeenteraad. ,,We hebben in Brunssum vaker spanningen'', zei burgemeester A. Jacobs (CDA) vanmorgen. ,,We zijn niet bepaald de meest rustige gemeente van Nederland.'' Hij wil verder niet op de zaak ingaan zolang de overgebleven wethouders aan een oplossing van de bestuurscrisis werken.

De gemeenteraadsleden van Brunssum zijn verdeeld over elf partijen. Nadat de gemeenteraad twee weken geleden tegen de verkoop van het kabelbedrijf stemde, waardoor Brunssum een bedrag van 27 miljoen gulden misloopt, stapte eerst de wethouder van Financiën E. Koppen (VVD) op. Drie dagen later volgde wethouder G. Luit (Progressief Akkoord). Gisteren trad ook wethouder J. Steinder (Brunssumse Christen Democraten) terug, omdat hij niet langer in een minderheidscoalitie wil besturen. Hij verwijt de overgebleven wethouders dat zij niet hetzelfde doen, maar deze zeggen hun ,,bestuurlijke verantwoordelijkheid'' te willen nemen. Steiners partij stemde als enige coalitiepartij tegen de verkoop.

De twee overgebleven wethouders T. Pierik (D66) en H. de Boer-Schuurman (PvdA) willen een informateur aanstellen om een nieuw college te helpen vormen. Zij hebben gezegd dat ze bereid zijn alsnog hun portefeuille neer te leggen als de informateur dit adviseert. Gisteren voerden zij overleg met de gouverneur van Limburg.

Brunssum (30.000 inwoners) is vaker geplaagd door affaires. Anderhalve week geleden nog moest de Limburgse milieugedeputeerde De Waal (CDA) aftreden, nadat bekend was geworden dat de sanering van het terrein van de vroegere Emma-mijn, waarop inmiddels woningen zijn gebouwd, niet volgens de regels was gegaan.

Burgemeester Jacobs, opvolger van de wegens valsheid in geschrifte veroordeelde burgemeester Riem, spreekt van een ,,landelijk virus''. Jacobs: ,,Een kwart van de wethouders die drie jaar geleden gekozen zijn, is inmiddels opgestapt.''