Contra-expertise bij Davids uitgesteld

Door bij de rechtbank in Rome een verzoekschrift in te dienen, is Juventus er gisteren in geslaagd de contra-expertise van Edgar Davids uit te stellen. Hierdoor kan de Nederlandse middenvelder van Juventus in elk geval komend weekeinde spelen.

De zaak komt opnieuw voor de rechtbank op donderdag 17 mei. Vermoed wordt dat Juventus zal proberen tijd te rekken tot aan het einde van de competitie, om te voorkomen dat Davids wordt geschorst. Lazio-speler Fernando Couto werd onlangs direct geschorst nadat hij positief was bevonden op nandrolon. De tuchtcommissie moet zijn zaak nog behandelen.

De advocaten van Juventus hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een rechtbank een deskundige te laten aanstellen om te controleren of de contra-expertise volgens de regels verloopt. ,,Davids ontkent dat hij ook verboden middelen heeft genomen en is daarom van plan om ieder middel dat de wet hem toestaat te gebruiken om zijn onschuld te bewijzen'', liet Juventus weten in een communiqué. Davids was na een eerste test begin maart niet negatief bevonden.

In de Italiaanse competitie moeten nog vijf wedstrijden worden gespeeld. Juventus strijdt met Lazio om de tweede plaats achter koploper AS Roma, in de hoop volgend seizoen te kunnen meespelen in de Champions League.

In een ander schandaal in het Italiaanse voetbal heeft een Romeinse rechter gisteren bepaald dat de Argentijnse speler Juan Sebastian Veron, van Lazio, en clubvoorzitter Sergio Cragnotti terecht moeten staan wegens fraude met het paspoort van Peron. De opening van het proces is gepland voor 11 oktober.

In deze zaak moeten ook zes anderen terechtstaan. Volgens de openbare aanklager heeft Veron met hulp van anderen papieren vervalst op basis waarvan hij een Italiaans paspoort heeft gekregen. Op die manier telde Veron niet mee voor het maximum van drie spelers van buiten de Europese Unie dat per wedstrijd was toegelaten.

Dit maximum is eind vorige week met onmiddellijke ingang ongeldig verklaard.

Ook een zelf aangevraagde DNA-test is bij de Duitse hordenloper Falk Balzer positief uitgevallen. Dat betekent dat de 27-jarige atleet waarschijnlijk voor twee jaar wordt geschorst.

Eerder werd hij al voorlopig uitgesloten nadat bij een dopingtest in januari een te hoge nandrolonwaarde in zijn urine was vastgesteld. Het ging om een hoeveelheid die vijf keer boven de toegestane limiet lag.

Balzer won de bronzen medaille bij het wereldkampioenschap indoor in 1999 en zilver bij het Europese kampioenschap in 1998.

    • Marc Leijendekker