Concert Zyklon niet geschrapt

De naam is inderdaad wat ,,raar'', vindt ook programmeur K. van Boven van cultureel centrum De Oosterpoort in Groningen. Toch ziet het centrum geen reden het voor woensdag geplande optreden van de Noorse death metalgroep Zyklon te schrappen, die woensdag in het voorprogramma van de groep Morbid Angel staat. ,,Die naam zal wel zijn om te shockeren. Dat gebeurt vaker in die kringen.''

De groep, met vrijwel dezelfde naam als het gas (Zyklon B) waarmee in de Tweede Wereldoorlog joden zijn vergast, heeft een reputatie als het gaat om extreem-rechtse uitlatingen.

Op de site van de groep zegt bandlid Bård Faust Eithun over (moslim-)immigranten: ,,Zij [de immigranten] brengen veel elementen in het dagelijks leven die vijftien jaar geleden niet bestonden in Noorwegen, zoals gangs, het beroven van kleine kinderen, groepsverkrachtingen, niet-uitgelokt geweld, schietpartijen vanuit rijdende auto's enzovoort.''

De Oosterpoort in Groningen ziet geen reden het concert af te gelasten. ,,Het gaat om een kunstuiting. En kunst beschouwen wij als autonoom'', aldus Van Boven. ,,Wij hebben geen aanwijzingen dat het een politieke bijeenkomst gaat worden.''

Het cultureel centrum zegt zich te baseren op een positief advies van concertorganisator Mojo. ,,Zij zijn zeer integer als het om dit soort zaken gaat.''