Britse lobby voor milieu boycot Esso

Milieuorganisaties in het Verenigd Koninkrijk zijn vanmorgen een boycotactie begonnen tegen Esso. ExxonMobil, het moederbedrijf van Esso, steunt president Bush in zijn verwerping van het Kyoto-klimaatverdrag.

Volgens Greenpeace bestaan in Nederland vooralsnog geen concrete plannen voor een vergelijkbare actie. ,,Wij wachten af wat het publiek ervan vindt'', aldus een woordvoerder.

Beroemdheden als Bianca Jagger en Annie Lennox hebben zich achter de actie tegen Esso geschaard. Ook de conservatieve voormalige milieuminister John Gummer heeft zich intussen achter de actie geschaard.

Behalve Greenpeace behoren ook de belangenorganisaties Friends of the Earth en People & Planet tot de initiatiefnemers.

Volgens de leiders van de campagne is ExxonMobil het Amerikaanse oliebedrijf dat de meeste financiële steun heeft gegeven aan de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president George Bush. Het bedrijf weigert het verband te onderkennen tussen het gebruik van fossiele brandstoffen en de opwarming van de aarde.

Een woordvoerder van Esso zegt in de Britse krant The Independent bezorgd te zijn over de economische gevolgen van de Kyoto-afspraken. Hij waarschuwt ervoor dat een grootschalige consumentenactie schade kan toebrengen aan onafhankelijke garagehouders die onder een Esso-franchise werken.

De Britse initiatiefnemers roepen het publiek op benzinestations van Esso te mijden. Ook zakelijke klanten van Esso zullen worden benaderd met een oproep.

Op een website houdt Greenpeace bij wat het standpunt is van de honderd grootste Amerikaanse bedrijven inzake het klimaatprobleem.

In een brief aan de bestuursvoorzitters van deze bedrijven vraagt Greenpeace hen onder meer of zij het beleid van Bush steunen. Het merendeel van de bedrijven heeft op de brief nog niet geantwoord.

Shell wordt op de Greenpeacelijst niet genoemd. In tegenstelling tot ExxonMobil erkent het Brits-Nederlandse bedrijf het verband tussen het gebruik van fossiele brandstoffen en de opwarming van de aarde.