Boskalis wil baggertak HBG kopen

Baggeraar Boskalis heeft een bod gedaan van 570 miljoen euro (1,25 miljard gulden) op de zeer winstgevende baggeractiviteiten van de Hollandsche Beton Groep (HBG).

HBG denkt ,,enkele weken'' nodig te hebben om het bod op de baggeractiviteiten, die zijn gebundeld in dochterbedrijf HAM, zorgvuldig te bestuderen.

Met deze reactie stapt een van Nederlands grootste bouwbedrijven HBG af van de strategie de winstgevende baggeractiviteiten en de bouwpoot niet te scheiden. Een woordvoerder van HBG bevestigt dit: ,,Precies, anders zouden we het bod niet bestuderen.''

Boskalis probeert baggeraar HAM, waar 1.349 mensen werken, al langer over te nemen. Boskalis streeft naar ,,een verdere consolidatie in de baggermarkt''. Vorig jaar waren HBG en Boskalis in een baggeroorlog verwikkeld. Boskalis probeerde HBG in zijn geheel over te nemen. HBG verzette zich daartegen. Daarop hebben beide bedrijven zich over een vreedzame overname gebogen, maar die fusieplannen strandden in de zomer. ,,Deze overnamepoging is geen nieuwe fase van oorlogvoeren. Wij proberen slechts consolidatie te bereiken'', zegt financieel directeur R. Berends van Boskalis.

Het baggerbedrijf HAM is ,,als een pareltje voor HBG'', zegt een woordvoerder van het bouwconcern. HAM is veruit het meest winstgevende onderdeel van het bouwbedrijf. Boskalis wil HAM overnemen wegens de optimale ,,samenstelling van de vloot, marktpositie en organisatie'' die een fusie tussen de baggerbedrijven zou opleveren.

Boskalis denkt dat HAM direct zal bijdragen aan de winst per aandeel, ondanks een emissie van nieuwe aandelen die 350 miljoen gulden moet opbrengen. Met de aandelenuitgifte wil Boskalis de aankoop helpen financieren. De rest van de overnamesom betaalt Boskalis uit eigen middelen en bankleningen.

HBG heeft tijdens de baggeroorlog gezegd de bouw- en baggeractiviteiten niet te willen scheiden, omdat de samenwerking tussen de twee bedrijfsonderdelen meerwaarde voor het concern heeft. De toenmalige bestuursvoorzitter J. Veraart is inmiddels opgevolgd door C. Reigersman. HBG's baggerpoot behaalde vorig jaar een nettoresultaat van 63 miljoen euro. Dit kon niet verhinderen dat HBG over 2000 een verlies van 67 miljoen euro leed. Dit jaar verwacht de bouwer 90 miljoen euro winst te maken.

Voor analist F. Tewes van Bank Insinger de Beaufort is het ,,de grote vraag wat HBG met zo'n zak geld van 570 miljoen euro moet doen.'' Tewes ziet twee mogelijkheden: HBG kan een superdividend uitkeren aan aandeelhouders of een verbond sluiten met een ander bouwbedrijf. De marktwaarde van concurrent Heijmans is 510 miljoen euro, die van Ballast Nedam 273 miljoen euro. HBG is nu zelf nog 626 miljoen euro waard.