Belgische prinses in verwachting

De Belgische kroonprins Filip en zijn vrouw Mathilde verwachten in november hun eerste kind. Dat hebben zij gisteren in het paleis van Laken aan de pers meegedeeld. Volgens royalty-watchers is het goed voor prins Filip (41) dat hij vader wordt. Toen koning Boudewijn in 1993 kinderloos overleed, werd Filip voor de troon gepasseerd omdat hij te jong was, ongetrouwd, en onervaren. Filips vader Albert, de broer van Boudewijn, werd koning. Filip trouwde eind 1999 met Mathilde d'Udekem d'Acoz. Als hij straks ook nog een troonopvolger heeft, zou hij langzaam `rijp' worden om koning Albert (66) op te volgen.

De Belgische krant De Morgen kon het blijde nieuws bij toeval aangrijpen voor een al eerder aangekondigd opmerkelijk experiment: ze verscheen vandaag in twee edities, een mannelijke en een vrouwelijke. De redactie zegt hiermee tegemoet te willen komen aan de verschillen in leesgedrag tussen mannen en vrouwen. Zo zouden mannen vooral geïnteresseerd zijn in feitelijke nieuwsberichten, terwijl de belangstelling van vrouwen meer uitgaat naar opiniërende artikelen, bijlages en onderwerpen waarin persoonlijke betrokkenheid sterker geldt. Beide edities openen met Mathilde's zwangerschap, maar in de vrouwelijke versie luidt de kop `België heeft vijftig procent kans op eerste koningin', terwijl de mannen het moeten doen met de droge mededeling `Laken verwacht nieuwe troonopvolger'. Elders in de krant is dit verschil in benadering ook terug te vinden.