België stopt tijdelijk met visa aan Russen

De komende twee weken kunnen Russen die naar België willen, op het Belgische consulaat in Moskou geen visum aanvragen. Met deze tijdelijke visumstop wil België Rusland aanmanen de grote stroom Russen die op een toeristenvisum naar België reizen en vervolgens asiel aanvragen, te helpen in te dammen. Een op de vier Russen die in de Europese Unie asiel willen aanvragen, zo blijkt, kiest voor België.

De visumstop moet Rusland er ook toe aanzetten om Russische asielzoekers die in België zijn uitgeprocedeerd, terug te nemen. Tot nog toe weigert Rusland dat. ,,We stellen een manifeste onwil vast'', zegt een woordvoerder van de Belgische premier Verhofstadt.

In Moskou is wrevelig gereageerd op deze Belgische speldenprik. De visumstop is ,,onjuist overhaast, ondoordacht, ongepast en in strijd met de regels van geciviliseerde internationale betrekkingen'', laat het Kremlin weten. De Belgische zaakgelastigde in Moskou werd gisteren op het matje geroepen bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Belgische premier en twee ministers zijn de afgelopen maanden naar Moskou gereisd om het probleem rond de Russische asielzoekers te bespreken. Onlangs maande Verhofstadt de Russische ambassadeur in Brussel nog eens om actie te ondernemen.

Belgische diplomaten maken er geen geheim van dat de Russische medewerking nog steeds ,,niet optimaal'' is. Maar zij benadrukken dat zij met de visumstop ook een signaal willen geven aan malafide `reisbureaus' en mensensmokkelaars in Rusland, die potentiële asielzoekers met valse papieren aan een visum helpen.

België heeft één keer eerder een tijdelijke visumstop ingesteld, voor Joegoslaven. Ook Joegoslavië weigerde uitgeprocedeerde asielzoekers terug te nemen. De maatregel had onmiddellijk effect: Joegoslavië tekende meteen een zogenoemd re-admissieakkoord met België.