Baby brabbelt ook met voorleesboekje

Ouders moeten meer gaan voorlezen, vindt de Stichting Lezen. Een voorleesboek voor baby's moet hulp bieden.

Iedereen kent het beeld van trotse ouders die wartaal gaan uitslaan zodra ze boven de wieg of kinderwagen hangen. In plaats van onverstaanbaar te pruttelen zouden ze beter een verhaaltje kunnen voorlezen, vindt de Stichting Lezen. In het kader van de nationale voorleesdag, die volgende week woendag wordt gehouden, heeft de stichting een voorleesboekje voor baby's gemaakt.

Het boekje, dat niet te koop is, zal worden uitgedeeld bij de voorleesontbijten, die volgende week worden gehouden in groot aantal kinderdagverblijven, consultatiebureaus en basisscholen. Om ouders te lokken, zullen bekende zingende Nederlanders, onder wie Acda en De Munnik, Jacqueline Govaert van Krezip en Def Rhymz, helpen bij het voorlezen. Vanaf volgend jaar zal het boekje worden opgenomen in de zogeheten Babydoos, een gratis survival kit van Prénatal bestemd voor jonge ouders. Doordat vier uitgeverijen van kinderboeken meewerkten, konden kinderhelden zoals Dikkie Dik en Kikker samen in het boekje worden opgenomen.

Volgens Marieke van Dormolen, coÖrdinator van Stichting Lezen, is de actie hard nodig. Uit een onderzoek van het NIPO is gebleken dat ongeveer tweederde van de ouders kinderen van nul tot één jaar nooit een verhaaltje voorleest. Dit komt vooral doordat de meeste ouders denken dat hun kind daar nog te jong voor is. Naarmate kinderen ouder worden, besteden de ouders hier meer tijd aan.Voor het onderzoek ondervroeg het NIPO, in opdracht van de stichting, ruim vierhonderd huishoudens met jonge kinderen.

,,Dada zeggen kan in het begin geruststellend werken'', zegt coördinator Marieke van Dormolen. ,,Zodra baby's klanken gaan nabootsen kun je beter echte woorden gaan gebruiken. Bijvoorbeeld door naar Dikkie Dik te wijzen en `poes' te zeggen. Baby's houden ervan wanneer je tegen hen praat.'' Bijkomend voordeel is volgens Van Dormolen: het boekje is gemaakt van stof. Zodra de aandachtige toehoordertjes beginnen te kwijlen, kan het zo in de wasmachine. Behalve kwijlen kunnen de baby's er ook op kauwen. ,,Het is gemaakt van materiaal dat niet giftig is.''

,,Het idee om kinderen eerder taal aan te leren, vind ik onzin'', zegt G.J. de Haan, hoogleraar Friese taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij deed eerder onderzoek naar taalverwerving en schreef samen met Jacqueline Frijn het boek Het taallerend kind. ,,Het leren van taal is een natuurlijk proces, dat zich niet laat leiden door babyboekjes of wat dan ook. Alle kinderen ondergaan de zogeheten brabbel- of dadafase. Hierin kan het kind zichzelf sturen door de juiste spieren te ontdekken en intussen naar zichzelf te luisteren. Het is één grote oefening van het spraakapparaat.''

Toch is hoogleraar De Haan positief over het initiatief. ,,Voorlezen aan baby's heeft wel een grote emotionele waarde. Maar dan gaat het om communicatie en sociaal contact van de ouder met het kind.''

    • Frank Provoost