Amerika herziet militaire strategie

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, bespreekt deze week een grondige herziening van de militaire strategie van de Verenigde Staten met president George W. Bush. Dat heeft een anonieme defensiemedewerker bevestigd.

Woordvoerder schout-bij-nacht Craig Quigley van het Pentagon ontkende een bericht van gisteren in de Washington Post waarin werd gesteld dat Amerika de zogeheten `twee fronten'-benadering gaat afschaffen. Deze strategie werd na het eind van de Koude Oorlog in de vroege jaren negentig van kracht en behelst dat de VS over voldoende parate troepen en materieel moeten beschikken om te kunnen reageren op gelijktijdige crises in bijvoorbeeld Korea en de Golf.

Volgens de krant zou Rumsfeld van plan zijn de Amerikaanse betrokkenheid bij de verdediging van Europa te laten afnemen. De VS zouden zich in strategisch opzicht willen concentreren op mogelijke conflicten in Azië, lees China en Korea.

De nieuwe focus zou volgens de krant automatisch een bezuiniging inhouden op de kosten van het leger, terwijl er meer aandacht en geld beschikbaar zouden komen voor de luchtmacht en de marine, die in het waterrijke Oost-Azië eerder zouden moeten worden ingezet. Bezuinigingen zouden verder nodig zijn om de nieuwe wapensystemen te kunnen aanschaffen waarop Defensie onder Rumsfeld het oog heeft laten vallen.

Quigley ontkende dit bericht in de Washington Post. ,,De minister heeft een dergelijke aanbeveling niet gedaan en zo'n besluit niet genomen.'' Volgens Quigley is Rumsfeld nog bezig met het raadplegen van leidinggevende militairen over de wijze waarop de gevechtstroepen in de toekomst moeten worden gestructureerd.

Het is nog onduidelijk op welke termijn Bush besluiten zal nemen over de belangrijkste kwesties die de herstructurering van de strijdkrachten met zich meebrengt. Wel wordt verwacht dat de president de kwestie van de Amerikaanse strategie voor de 21ste eeuw aan de orde zal stellen tijdens een toespraak op 25 mei voor de Amerikaanse Marine Academie.